Tampon değer kaybına girer mi sorusu kazaların ardından tamponlarında hasar meydana gelen kaza zedelerin araştırdıkları konular arasında yer alır. Anayasa Mahkemesi tarafından 9 Ekim 2020 tarihinde verilen karar ardından değer kaybı hesaplama formülü tamamen kaldırılmıştır. Yeni gelen düzenlemelerin ardından artık 160 bin km sınırının kaldırılmasının hemen ardından plastik tampon / parça onarımlarından camlara, radyo / teyplerden lastiklere, hava yastıklarından jantlara, mekaniklerden elektriklere, elektronik ve döşeme aksamları gibi parçalar da değer kaybı kapsamında yerini almaktadır.
Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın ardından araçlarda oluşan değer kaybı hesaplamaları sırasında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunlarının haksız fiillere karşı hükümlerin uygulanması gerekir. Meydana gelen yeni hukuki durumlar karşılarında sigorta şirketleri meydana gelen kazaların ardından araçlarda oluşan araç değer kaybı hesaplamaları Türk Borçlar Kanunu kapsamında gerçek zararların tespit edilmesi uygun olarak piyasa rayiç değerlerine göre hesaplamaları göz önüne alınmalıdır. Örnekle incelenecek olursa kazaların öncesinde araçlarını 100 bin TL civarında fiyatlarsa satabilen kişi, kazanın hemen ardından araçlarını 90 bin TL’ye satabiliyorsa bu durum karşısında piyasa rayicine göre belirlemeleri yapılan 10 bin TL değerindeki farkın mağdur araç sahiplerine hasarları için ödenmesi gerekir.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı genel anlamda bakılacak olduğu zaman değer kayıpları, herhangi alanda bir kazaya karışması ardından onarım gören araçlardaki ikinci el piyasa fiyatlarına göre değer kaybetmesine verilen isimdir. Herhangi kazaya karışmalarının ardından hasar gören araçlar en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değeri düşmüş olarak nitelendirilir.
Araç değer kaybının meydana geldiği sırada dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar hasarlı olan bölgelerde hiç değişmemiş ya da onarım görmemiş olma durumudur. Bu konu örnekle incelenecek olduğu zaman herhangi bir noktasında işlem görmüş parça başka bir kaza sırasında hasar almışsa değer kaybı sayılmayacak olduğu gibi hasarlı olan parçaların değiştirilmesi değer kaybı kısmında yer alır.
Araç Değer Kaybı Şartları Nedir?
Araç değer kaybı şartları nedir diye bakılacak olduğu zaman birçok detay meydana gelir. Araç değer kaybı başvurusu yapılabilmesi için vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar genel olarak incelenecek olduğu zaman;
- Trafikte yer alan her sürücünün sigortalarının olduğu ön görülür ve kazaya karışlan kişilerin sigortaları yer almıyorsa ödemeleri kendilerinin yapması gerekir.
- Araç değer kaybı başvuruları yapmak için iki sene boyunca geçerli olan zaman aşımı uygulaması gözlenir. Bu süre zarfı içerisinde başvurularını eğer yapmazsanız haklar da kayıp edilir.
- Araçların değer kaybı ödemelerini alabilmek için kaza anında taraf olunması gerekir. Kazaya sebep olan taraf araçlarında meydana gelen değer kaybını talep edemezler.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır sorusu da merak edilen bir diğer detaydır. Araçlarda değer kaybı hakkında hak talep etmeyi başarmak için araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortaları olması gerekir. Eğer bunlar yoksa yönetmeliklere uygun bir şekilde yer almadıkları için araçlarınızdaki değer kaybının karşılanmasını karşı taraftan talep edebilirsiniz. Sigorta şirketlerine karşı dava açmak adına araç değer kaybı başvurusu yapacak kişiler ekspertiz raporları ile beraber sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunması gerekir.
Araçlarda değer kaybı başvurusu yaparken işlerinizin daha kolay olmasını istiyorsanız adresimizden rahat bir şekilde yardım alabilirsiniz. Bu sayede araçların değerlerinde kayıplar meydana gelmeden hesaplamalar yapılırken avukatlar aracılığı ile süreçleriniz etkili bir şekilde devam ettirilir. Her bir işlemin yanı sıra şeffaf bir şekilde tüm süreç meydana gelirken ödemeler sadece kazazedelerin hesaplarına ödenir. Kısaca bakılacak olduğu zaman araçların değer kaybı için en ufak masraf yapmadan tüm ödemeleri geri alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı hesaplama yapmak için birçok değişken olduğunu bilmek gerekir. Araç kullanımı ve araçlarla ilgili detaylara göre hesaplamalar yapılır. Bu noktada;
- Araçların üretim seneleri
- Araçların hasarlarındaki geçmiş ve nitelik
- Araçlardaki kilometre
- Araçların marka ve modelleri
- Araçların trafiğe çıktığı ilk tarih
- Pazar değeri gibi birçok konu araç değer kaybı hesaplama süreci içerisinde baz alınan konular arasında yer alır.