Değer Kaybı Başvurusu
Değer Kaybı Başvurusu

Değer Kaybı Başvurusu

Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır? Trafik kazası meydana geldikten sonra birçok kişinin u soruya yanıt arar. Bunu yapabilmek için ilk olarak gerekli koşulların hepsi sağlanmalıdır. Aksi durumda müracaat edilse de olumsuz bir yanıt gelir.

Başvuru için trafik kazasında sorumlu tarafın, sigorta firmasına gidilerek müracaat edilmelidir. Tüm evraklar eksiksiz olarak teslim edilmelidir. Eğer 15 gün içinde cevap gelmezse veya bir sorun çıkarsa, kişiler Sigorta Tahkim Komisyonuna gidebilir.

Bunun yanı sıra başvuru için farklı bir yol da vardır. Kişiler dava açma yoluna da gidebilir. Ancak ilk olarak sürecin 9 ay ile 1,5 yıl arası sürebildiğini bilmelidir. Dava için ilgili kurum, davalının yaşadığı yerde mevcut, yetkili asliye hukuk mahkemesidir.

Mahkemeye giderken gerekli dilekçe ve evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Böylece sorunsuz ve hızlı bir başvuru yapılabilir. Söz konusu evraklardan bazıları şu şekildedir;

  1. Hasarı gösteren, her açıdan çekilmiş fotoğraflar
  2. Kazanın gerçekleştiği an tutulan kaza tutanağı
  3. Hasar tespit tutanağı
  4. Otomobil ekspertiz raporu
  5. Araç ruhsatı

Tüm evrakları ve dilekçeyi teslim ettikten sonra araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır da sonuçlanır. Dava kapsamında ikame araç, kazanç kaybı bedeli ve otomobilden yoksun kalma talepleri oluşturulabilir.

Araç Değer Kaybı Nedir ve Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı nedir? Eğer değer kaybı almak istiyorsanız, ilk olarak anlamını bilmeniz gerekir. Bu kayıp için birden fazla sayıda başvuru yapmak mümkündür.

Sürücüler büyük özen gösterse de kazalar her gün yaşanabilecek olaylar arasındadır. Bu otomobilde maddi hasarlara neden olur. Tamir edilse de araç satılmak istenirse, trafik kazası öncesine göre fiyatta bir düşme meydana gelir. Mükemmel bir tamir olsa da bu değişmez.

Böylece kaza öncesi-sonrası fiyat arasında bir fark meydana gelir. Bu da değer kaybı olarak isimlendirilir. Bunu almak için başvuru yapılmalıdır ve bunun bazı koşulları vardır;

  1. Otomobilin onarılamayacak duruma gelmemesi
  2. Kazada % 100 kusurlu olunmaması
  3. Otomobilin 10 yaşından az olması
  4. Aracın aldığı yol 163.000 kilometreyi geçmemesi
  5. Kazada bir hasar olması ve onarılması
  6. Kaza iki araç tarafından gerçekleştirilmesi
  7. Önceki tarihlerde yaşanan bir kaza sebebiyle parçalar değişmemesi

Ayrıca başvurmak isteyen kişiler trafik kazasında kusursuz veya az kusurlu olmalıdır. Tüm bunlar sağlanıyorsa, araç değer kaybı başvurusu da yapılabilir.

Araç değer Kaybı Hesaplama

Değer kaybına başvuru yapabilen kişiler, ne kadar tazminat alabildiklerini sık sık düşünür. Ancak bu hususta belirli fiyatlar bulunmaz. Zira bilirkişi otomobilin güncel ikinci el piyasası, bir takım etmen ve formüllere dayanarak hesaplama yapar. Böylece her araç için geçerli standartlar yoktur.

Ancak değer kaybı hesaplama için önemli bir takım hususlar da vardır. Maddeler halinde bunlar aşağıda olduğu şekildedir;

  1. Aracın değişen parçaları, boya
  2. Trafik kazası esnasında aracın hızı ve kilometresi
  3. Aracın marka ve modeli
  4. Otomobilin hangi tarihte üretildiği
  5. Aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı Aracın hasar geçmişi ve niteliği

Buna ek olarak araçlarda mevcut parçaların da katsayıları yer alır. Bazı parçalara yönelik oranlar için aşağıdaki tablo ayrıntılı olarak incelenebilir.

Parça Kodu

Parça Adı

Parça Değişim Katsayısı

Onarım Katsayısı

Hafif

Orta

Yüksek

A.1

Tavan Sacı

5,00

1,00            

1,50

2,00

A.2

Ön Panel Sac

1,00

0,50

1,00

1,50

A.3

Sağ Ön Çamurluk Sac

1,00

0,50

0,75

1,00

A.4

Sol Ön Çamurluk Sac

1,00

0,50

0,75

1,00

A.5

Sağ Ön Podya Sacı

2,00

0,50

0,75

1,00

A.6

Sol Ön Podya Sacı

2,00

0,50

0,75

1,00

A.7

Sağ Şase Ön

3,00

1,00

1,50

2,00

A.8

Sol Şase Ön

3,00

1,00

1,50

2,00

A.9

Göğüs Sacı

4,00

1,00

1,50

2,00

A.10

Motor Kaputu

1,00

0,50

0,75

1,00

A.11

Sağ Ön Kapı, Kapı Sacı

1,00

0,50

0,75

1,00

               

https://degerkaybibasvuru.net/ aracılığı ile araç değer kaybı başvurusu işlemlerini kısa sürede sorunsuz şekilde yapabilirsiniz.

Değer Kaybı Ödemelerini Kim Verir?

Değer kaybı ödemesi almak isteyen kişilerin ödemeleri sigorta şirketleri tarafından verilir. Kazaya neden olan yani kusurlu olan kişilerin sigorta şirketleri kaza zedelere ödeme yapması gerekir. Günümüzde zorunlu trafik sigortası herkeste olmak zorundadır.

Fakat bazı kişiler sigorta yapmayabilir. Eğer kazaya neden olan kişilerin sigortaları yoksa da ödemeleri mecburi bir şekilde kendilerinin yapması gerekir. Genel olarak bazı kişiler bu ödemeleri yapmak istemeyebilir ya da sürekli olarak yarın bir gün diye geçiştirme adımların tercih edebilir.

Her ne kadar kaza zede olan kesim ödeme almak için hak kazanıyor olsa bile ödemelerini alamıyorlarsa da bu anlarda değer kaybı davası açmaları gerekir. Bu ödemeleri alabilmeleri için açılan davalarda gerekli şartlar ve evraklar tamsa bir de  vaktinde başvurular yapıldıysa olumlu sonuçlanma ihtimalleri çok yüksektir.

Değer Kaybı Almak İçin Başvuru Süresi

Değer kaybı başvurusu süresi ne kadar olduğu incelenecek olduğu zaman belirlenen süre kazanın meydana gelmesinin hemen ardından 2 yıl olarak öne çıkmaktadır.

Eğer bireyler kendileri için tanımlanmış olan süreç içerisinde başvurularını yapmazlarsa da zaman aşımına uğrama meydana gelecektir. Eğer bir kere zaman geçerse bireyler artık hangi yolu tercih edecek olursa olsun ödemeleri alamaz ve boştan yere araçlarında oluşan değer kayıplarını kendileri ödemek zorunda kalırlar. Böyle anlar için de çok fazla dikkatli olmak süreç için önemlidir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Değer Kaybını Kim Öder?

Araç değe kaybının alınması için sigorta şirketlerine başvuru yapılarak ödeme istenmesi gerekmektedir. Böylelikle de değer kaybını sigorta şirketinin ödemesi sağlanır. Ancak ödemeler yapılmamışsa bu konuda dava açılarak değer kaybının alınması mümkündür.

Trafik Sigortası Araç Değer Kaybını Öder Mi?

Yaşanan kazada hatalı tarafın trafik sigortası olması halinde ortaya çıkan değer kaybını trafik sigortası ödemektedir. Eğer ödemesi gerekmesine rağmen trafik sigortası ödeme yapmazsa dava açılarak ödemenin alınması mümkündür.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Değer kaybı, yaşanan kazada hatalı olan tarafın sigorta şirketi tarafından ödenmelidir. Eğer araç için trafik sigortası yapılmamış ve o şekilde trafiğe çıkmışsa oluşan hasarı direk olarak hatalı tarafın ödemesi gerekecektir. Ödemelerin alınmaması durumunda dava yoluyla ödeme alınması gerekebilir.

Araç Kazalarında Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Değer kaybının alınabilmesi için kazada hatalı olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Sigorta şirketinin olmaması durumunda ise meydana gelen değer kaybı direk olarak karı taraftan alınır. Lakin her iki taraftan da ödeme tahsis edilemez ise dava yoluna gidilerek ödemeler alınır.

HIZLI BAŞVURU FORMU