Araç Değer Kaybı Nedir Nasıl Alınır
Değer Kaybı İçin Gerekli Evraklar

Araç Değer Kaybı Nedir? Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı nedir trafik kazası ardından, bir otomobilin ikinci el piyasasında meydana gelen fiyat düşmesini tanımlar. Her ne kadar dikkat edilse de trafik kazaları en küçük bir sebepten dolayı bile meydana gelebilir. Bu beraberinde maddi hasarları oluşturur.

Bundan sonra araçta mükemmel bir takım işlemi yapılsa dahi kaza öncesine göre daha düşük fiyatlar verilmek zorunda kalınır. İki rakam arasındaki farka değer kaybı adı verilir. Her ne kadar trafik kazası ardından her sürücü bunu araştırsa da başvuru için bir takım koşullar vardır.

Bunun ilk olarak başvuracak kişi kazada ya kusursuz ya da az kusurlu taraf olmalıdır. Ayrıca şu gibi maddelere de dikkat edilmelidir;

  1. Otomobilin onarılamayacak duruma gelmemesi
  2. Önceki tarihlerde yaşanan bir kaza sebebiyle parçalar değişmemesi
  3. Otomobilin 10 yaşından az olması
  4. Aracın aldığı yol 163.000 kilometreyi geçmemesi
  5. Kazada % 100 kusurlu olunmaması
  6. Kazada bir hasar olması ve onarılması
  7. Kaza iki araç tarafından gerçekleştirilmesi

Eğer tüm şartlar sağlanıyorsa, araç değer kaybı başvurusu gerekli şekilde yapılabilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Değer kaybı almak isteyen araçlar, önce gerekli koşulları sağlamalıdır. Bu araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır için ilk ve en önemli maddedir. Bundan sonra kazada kusurlu olan tarafın sigorta şirketine gidilerek gerekli evraklarla birlikte müracaat edilir.

Bu kapsamda firma, 15 gün içinde cevap vermelidir. Bu aşamada bir sıkıntı çıkarsa Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir. Ayrıca mahkeme yoluna gitmek de mümkündür. Bu hususta dava, ilgili sürücünün yaşadığı yerdeki yetkili asliye hukuk mahkemesinde açılır. Süreç ortalama 9 ay ile 1,5 yıl sürebilir.

Mahkemeye bu konuyla ilgili müracaat edilirken doğru bir şekilde dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca şu gibi belgeler de eksiksiz olmalıdır;

  1. Araç ruhsatı
  2. Hasar tespit tutanağı
  3. Otomobil ekspertiz raporu
  4. Hasarı gösteren, her açıdan çekilmiş fotoğraflar
  5. Kazanın gerçekleştiği an tutulan kaza tutanağı

Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır böylece tamamlanır. Kişiler otomobilden yoksun kalma, ikame araç ve kazanç kaybı bedeli gibi talepleri de oluşturabilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değe kaybı için hesaplama, bilirkişi tarafından gerçekleştirilir. İlgili aracın ikinci el piyasasındaki fiyatları incelenerek, belirli formül ve etmenlere göre değerlendirme yapılır. Bu konuda incelenen maddelerden bazıları şöyledir;

  1. Trafik kazası esnasında aracın hızı ve kilometresi
  2. Aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı Aracın hasar geçmişi ve niteliği
  3. Aracın değişen parçaları, boya
  4. Aracın marka ve modeli
  5. Otomobilin hangi tarihte üretildiği

Araç değer kaybı hesaplama için ayrıca bir takım formüllerden de yararlanılır. Her parçanın bir katsayı değeri bulunur. Bu oldukça geniş bir konu olsa da temel olarak şöyledir;

Parça Kodu

Parça Adı

Parça Değişim Katsayısı

Onarım Katsayısı

Hafif

Orta

Yüksek

A.1

Tavan Sacı

5,00

1,00            

1,50

2,00

A.2

Ön Panel Sac

1,00

0,50

1,00

1,50

A.3

Sağ Ön Çamurluk Sac

1,00

0,50

0,75

1,00

A.4

Sol Ön Çamurluk Sac

1,00

0,50

0,75

1,00

A.5

Sağ Ön Podya Sacı

2,00

0,50

0,75

1,00

A.6

Sol Ön Podya Sacı

2,00

0,50

0,75

1,00

A.7

Sağ Şase Ön

3,00

1,00

1,50

2,00

A.8

Sol Şase Ön

3,00

1,00

1,50

2,00

A.9

Göğüs Sacı

4,00

1,00

1,50

2,00

A.10

Motor Kaputu

1,00

0,50

0,75

1,00

A.11

Sağ Ön Kapı, Kapı Sacı

1,00

0,50

0,75

1,00

               

Eğer aracınız için araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır diyorsanız, https://degerkaybibasvuru.net/ üzerinden gerekli yardımı alabilirsiniz.

Değer Kaybı Almak İçin Başvuru Süresi Belli Mi?

Değer kaybı başvurusu süresi gibi tüm detaylar araçları ile kaza yapan bireylerin merak ederek araştırdıkları bir konu olarak öne çıkmaktadır. Kaza ardından araçların kaza öncesi ve sonrası satışa çıkma fiyatlarında farklar gözlenir.

Bu durum aralarında oluşan farktan ötürü değer kaybına neden olur. Bireyler de araçlarında oluşan değer kayıplarından ötürü maddi hasar almak istemez ve başvuru yaparak ödemelerini almayı talep edebilir. Genel olarak ödeme alabilmek için bireylerin kaza ardından eğer gerekli şartları yerine getiriyorlarsa buna göre başvuru yapması gerekir.

Fakat başvuruların kaza olduğu andan itibaren en fazla iki yıllık süreçte yapılması gerekir. Eğer bu sürelerde başvuru olmazsa zaman aşımına uğrar ve bireyler ödemelerini alamazlar. Sorunsuz bir şekilde ödeme almak için hem gerekli şartlar yerine gelmeli hem evraklar hazırlanmalı hem de vaktinde başvuru yapılmalıdır.

Değer Kaybı Ödemeleri İçin Başvurular Nereye Yapılır?

Değer kaybı ödemesi almak için başvurular kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketi tarafından yapılır. Trafikte yer alan tüm araçların sigortalarının var olduğu kabul edilir. Eğer kazaya neden olan aracın sigortası yoksa da bu ödemeler kazaya neden olan kişi tarafından yapılır.

Kazada her ne kadar değer kaybı ödemesi almak için hak kazanan taraf olunsa bile bazen kusurlu olan kişiler ödeme yapmak istemeyebilir. Bu yüzden de değer kaybı davası açmak sürecin daha olumlu ilerlemesine yardımcı olur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Fark Bedeli Nedir?

Meydana gelen kazanın ardından aracın kazanın hemen öncesinde ve sonrasında 2. El araç piyasasındaki değerleri arasında kalan farktır. Bu fark değer kaybı olarak da nitelendirilir.

Tazminat Ödeme Tutarı Nedir?

Yaşanan kazanın sonrasında araçlarda meydana gelen hasar, onarımlarla giderilebilir. Böyle bir durumda verilen ödeneklere tazminat ödeme tutarı denilmektedir. Bu kapsamda hasar gören araçların trafiğe yeniden çıkmalarını sağlayarak eski haline dönmeleri adına yapılması gereken bedellerin tümüdür.

Sigorta Tazminatı Nedir?

Oluşan kazada bir taraf zarar görürken bir taraf zarar görmeyebilir. Böyle bir durumda sözleşmeye dayalı olarak ödeme yapılmasına sigorta tazminatı denilmektedir. Bu durumun meydana gelmesi halinde özemelerin tespit işlemlerinin ardından 8 iş günü içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Hasar Tazminatı Nedir?

Araçların kaza yapması ardından oluşan teknik zararların giderilmesi gerekir. Bunun için verilen ödeneklere ise hasar tazminatı denilmektedir. Araçların kazanın ardından yeniden eski hallerine dönmelerini sağlamak için yapılan parça değişimlerinden tüm tamir işlemlerine kadar maddi kayıpları karşılamaktadır.

HIZLI BAŞVURU FORMU