Değer kaybı rayiç bedeli nedir sorusu yaşanan trafik kazaları ardından pek çok kişi tarafından araştırılmaya devam ediliyor. İnsanlar gündelik hayatta sıklıkla trafik kazalarına karışıyor. Yaşanan kazaların ardından araçlarda belirli hasarlar meydana geliyor. Meydana gelen hasarların ardından araçların satış fiyatları kazadan önceki ve sonrası olarak değişiyor. Hasarsız araç fiyatı daha yüksek olurken hasar alan araçların fiyatlarına haliyle bir düşüş meydana geliyor.
Araçların geçirdikleri kazaların ardından satış fiyatlarında meydana gelen fark ise değer kaybı olarak nitelendiriliyor. Bir araç kaza geçirmeden önce ikinci el piyasa rayiç değeri daha yüksek olurken kaza geçirmesinin ardından ikinci el piyasa rayiç değeri daha düşük oluyor. Bu nedenle de insanlar kaza yapmalarının ardından meydana gelen hasarlarını gidermek adına değer kaybı başvurusu yapıyorlar. Bu başvuruları yapmalarının ardından değer kaybı alarak meydana gelen zararlarını giderme imkanı elde ediyorlar.
Değer Kaybı Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Değer kaybı alarak zararlarını kapatmak ya da azaltmak isteyen pek çok kişi değer kaybı rayiç bedeli hesaplama yapmak istiyor. İnsanlar bu hesaplamaları yapmak adına genellikle bir formül arayışı içerisine giriyorlar. Ancak yapılan hesaplamalar tek bir formül üzerinden yapılmıyor. Çeşitli faktörler bir araya getirilerek araçlarda meydana gelen değer kayıpları hesaplanabiliyor. Bu faktörler ise şu şekilde sıralanıyor;
- Değer kaybı yaşayan aracın hangi tarihte üretildiği
- Aracın değişen parçaları ve boya
- Trafik kazası esnasında aracın sahip olduğu hız ve kilometre
- Araçların marka ve modelleri
- Aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı
- Aracın hasar geçmişi ve niteliği
Hesaplanma yapılırken kullanılan bu faktörler ile birlikte değer kayıpları net olacak şekilde hesaplanabiliyor. Böylelikle de insanlar araçlar için değer kaybı almak istedikleri zaman yapacakları başvuruların ardından ne kadar değer kaybı alacaklarını öğrenme imkanı elde ediyorlar.
Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Meydana gelen hasarlarını gidermek adına değer kaybı başvurusu yapmak isteyen kişiler bu başvuruları nasıl yapacaklarını da merak ederek araştırıyorlar. Bu başvuruları yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak başvuru için gerekli şartları sağlıyor olmaları gerekiyor. Eğer başvuru yapmak adına gerekli olan şartlar sağlanıyor ise insanların bu kez de başvuru için gerekli olan belgeleri eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gerekiyor. Değer kaybı başvurusu için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanıyor;
- Kazada %100 kusurlu olunmaması
- Aracın 10 yaşından küçük olması
- Aracın km olarak 163.000 km’yi geçmemesi
- Önceden yaşanan bir trafik kazası ardından aracın parçalarının değişmemesi
- Kazanın iki araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
- Aracın onarılmayacak hale gelmemesi
- Kaza esnasında bir hasar olması ve onarılması
Eğer belirtilen şartlar sağlanıyor ise insanların bu kez de başvuru için gerekli olan değer kaybı belgeleri ve evraklarını hazırlamaları gerekiyor. Bahsi geçen belgeler ise şu şekilde sıralanıyor;
- Araç ekspertiz raporu
- Hasar tespit tutanağı
- Hasarı tamamen gösteren ve her açıdan çekilen kaza fotoğrafları
- Araç ruhsatı
- Kazanın gerçekleştiği ana dair tutulan kaza tutanağı
Araçlar için değer kaybı almak isteyen kişiler bu evrakları da eksiksiz şekilde hazırladıkları zaman sorunsuzca değer kaybı alma imkanını elde ediyor.
Değer Kaybı Almak İçin Başvuru Zaman Aşımı Süresi
Değer kaybı başvurusu süresi ne kadardır ya da zaman aşımı ne zaman meydana gelir gibi birçok konu günümüzde kazaya karışan araçların sahiplerinin araştırdıkları bir konu olarak gözlenir. İlk olarak değer kaybının her kaza ardından araçlarda en minimal seviyelerde de olsa meydana geleceğini bilmek gerekir.
Araçlar kazaya girdiği zaman hiç hasar almasa bile tramer kayıtlarında kazalı olarak görülür. Bu durum da ikinci el piyasasında emsal modellere uygun olarak daha alt seviyelerde satılmasına neden olur. Kazadan önceki ve sonraki fiyatları arasında fark meydana gelmesi değer kaybının olmasına neden olabilir. Bu yüzden de bireylerin direk başvuru yapmaları gerekir. Başvuru için belirlenen süreç iki yıllık olarak ön görülmüştür. Eğer bu süreç içerisinde başvurular yapılmazsa da zaman aşımı olacak ve sorunlar meydana gelecektir. Bu yüzden de ödemelerin alınması gibi durumlar maalesef ki ret edilebilir.
Değer Kaybı Ödemelerini Nereden Alınır?
Değer kaybı ödemesi nereden alınır diye merak edenler genel olarak kusurlu olan kişinin sigorta şirketlerinden ödemeleri alırlar. Eğer bu araca ait sigorta yoksa ödemeleri kazada kusurlu olan kişinin yapması gerekir. Fakat bazı anlarda bireyler ödeme yapmak istemeyebilir ya da sürekli geçiştirme söz konusu olabilir.
Kaza sırasında oluşan değer kayıpları alınamıyorsa da bireylerin gerekli şartları yerine getirip hazırladıkları evraklar ile değer kaybı davası açması da gerekir. Bu sayede sorunsuz bir şekilde başvurular da yerine getirilebilir.