Değer Kaybı Nasıl Alınır? – Hayatın doğal akışı içerisinde birçok farklı sebebe bağlı olarak trafik kazaları meydana gelmekte ve buna bağlı olarak kazaya karışan araçlarda can ve mal kaybı oluşabilmektedir. Kazaya karışmakla birlikte kazanın oluşumunda kusuru olmayan taraf, kaza öncesi aracının değeriyle, kaza sonrası yapılan tamirat ve onarımlardan sonra aracın 2. el piyasa değeri arasındaki farkı değer kaybı olarak karşı taraftan talep edebilmektedir.

Araç değer kaybı almak için zarara uğrayan araç sahiplerinin iki farklı yönteme başvurma imkanı mevcuttur. Bu yöntemlerden biri Sigorta tahkim kuruluna başvuru diğeryöntem ise, Asliye Ticaret Mahkemesine açılacak dava ile araç değer kaybının tazmini talebidir. Ancak bu yöntemlerle değer kaybı başvurusu yapabilmek için meydana gelen kazada kusurlu taraf olmamak gerekir. Aksi durumda herhangi bir hak talep edilmesi mümkün değildir.

Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları

Meydana gelen trafik kazası sonrasıhasar gören ve kusurlu bulunmayan tarafın aracının ikinci el piyasasında meydana gelen değer kaybının tazmini adına yapılacak olan araç değer kaybı başvurusu için bazı şartların oluşması gerekir.

  • Başvuru, kazanın meydana geldiği tarihten 2 yıl süre geçmeden yapılmalı,
  • Kaza sonucu yapılan tetkikler sonucunda kazanın sizin kusurunuz olmadan gerçekleştiğinin belirlenmesi,
  • Meydana gelen kaza sonucunda aracınızın pert ( hurda) haline gelmemiş olması

Daha önceki yıllarda araçların kilometresine bakılarak değerlendirme yapılıyor olsa da, günümüzde değişen kanunlar çerçevesinde her yaş ve kilometredeki araç için değer kaybı başvurusu yapılabilmektedir.

Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı almak için öncelikle kazada suçlu görülen tarafın sigorta şirketine başvuru yapılarak meydana gelen kaybın telafisi talep edilir. Değer kaybını karşılamakla mükellef olan tarafın trafik sigortasının olmaması halinde ise, ruhsat sahibi veya kaza anında aracı kullanmakta olan sürücüye dava açılabilmektedir.

Değer kaybının karşılanması adına karşı tarafın araç sigortasını yapan şirketten olumsuz yanıt gelmesi veya farklı bir sebep öne sürülerek zararın tazmininden kaçınması halinde sigorta tahkim kuruluna başvuru yaparak zararın karşılanmasını talep etmek mümkündür.

Değer kaybı başvurusu yapmak için gereken evraklar tamamlandığında ve süresi içerisinde başvuru yapmak kaydıyla hak talebinde bulunabilirsiniz. Bu tür başvurularda,

  • Kaza tespit tutanağı,
  • Kaza sonrası alınan ekspertiz raporu
  • Onarımın yapıldığı servisten alınacak faturalar
  • Sigorta poliçesi
  • Kaza sonrası kazanın meydana geldiği yerde çekilen fotoğraflar ve kazaya tanıklık eden kişi veya kişileri gösteren liste gereklidir.

Araç Değer Kaybı Zamanaşımı

Araç değer kaybı ile ilgili olarak başlatılacak yasal sürecin zamanaşımı 2 yıldır. Yani, yapılacak olan başvuru ve açılacak olan davaların, kazanın olduğu tarihten sonraki 2 yılı geçmemesi gerekir. Sigorta tahkim kuruluna yapılan değer kaybı başvurusu, komisyonda görev yapan ve sigorta hukuk konusunda uzman seviyede bulunan hakimler tarafından incelenerek karara bağlanır. Bu komisyonun verdiği karar mahkeme kararı niteliğinde olup bağlayıcıdır. İnceleme sonrasında tahkim kurulu tarafından incelenen ve 5 bin TL değere kadar olan uyuşmazlıklarda verilen kararlar kesin olup, itiraz yolu kapalıdır. Daha yüksek miktarlarda ise İtiraz Hakem Heyetine başvuru yapılarak kararın düzeltilmesi talebinde bulunmak mümkündür.

Trafik kazasında zarar gören ve değer kaybı tazmin talebinde bulunacak olan kişi dilerse tüm bu yolların dışında Asliye Ticaret Mahkemesine dava açmak veya doğrudan icra takibi talebinde bulunmakla zararının karşılanması yolunu tercih edebilir. Araç değer kaybı hesaplaması sırasında aracın yaşı, markası, modeli, aracın geçmişte hasarlı olup olmadığı, trafiğe çıktığı tarih gibi birçok faktör göz önüne alınmak suretiyle araçta oluşan değer kaybı belirlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir