Değer kaybı kusur oranı nedir sorusu yaptıkları kazaların ardından hasarlarını gidermek adına değer kaybı almak isteyen pek çok kişi tarafından araştırılıyor. İnsanların değer kaybı alabilmeleri adına yapılan kazalarda kusursuz olmaları ya da tam kusurlu olmamaları gerekiyor. Yapılan kaza esnasında aracında değer kaybı meydana gelen kişiler her ne kadar kusursuz olmasalar bile belirli bir oranda kusurlu oldukları zaman değer kaybı alabiliyorlar. Eğer yapılan kazaların ardından tam kusurlu değiller ise kusur durumu ve oranlara göre belirli bir değer alınabiliyor.

Alınacak olan değer kaybı karşı tarafın ZMMS sigorta poliçesinin bulunduğu sigorta şirketinden zararını kusur oranında talep edebiliyor. Böylelikle de insanlar meydana gelen hasara bağlı olarak çeşitli oranlarda değer kaybı alabiliyor. Aldıkları değer kaybı ile birlikte de hasarlarını giderme imkanını elde ediyor.

Değer Kaybı Kusur Oranı Nedir?

Değer Kaybı Kusur Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yapılan kazaların ardından değer kaybı alınması adına değer kaybı kusur oranı hesaplama konusu da önemli bir yer tutuyor. Bu orana bağlı olarak değer kaybının alınıp alınamayacağı ya da hangi oranda alınacağı gibi unsurlar belirleniyor. Belirtilen sebeplerden dolayı da yapılan kazaların ardından değer kaybı almak isteyen kişilerin bu oranı da dikkate almaları gerekiyor.

İnsanlar değer kaybı almak istedikleri zaman kusur oranlarına göre taleplerini oluşturabiliyor. Yapılan bir kazada eğer A kişisi kazada %25 kusurlu ve B kişisi de kazada %75 kusurlu ise alınacak olan değer kayıpları bu oranlara göre belirleniyor. Değer kaybı alınırken B kişisinin sigorta poliçesinden A kişisine %75 oranında değer kaybı veriliyor. Yine benzer şekilde A kişisinin sigorta poliçesinden de B kişisine %25 oranında değer kaybı veriliyor. Yani değer kaybı alabilmek isteyen kişilerin yapılan kazalarda %100 kusurlu olmamaları yetiyor. Böylelikle de istemsiz meydana gelen kazalar için ödemeler yapılmaya devam ediliyor.

Değer Kaybı Almak İçin Ne Yapılmalı?

Değer kaybı almak isteyen kişilerin öncelikli olarak bunun için gerekli olan şartları sağlamaları gerekiyor. Bu şartlar ise genel anlamda şu şekilde sıralanıyor;

  1. Kazada %100 kusurlu olunmaması
  2. Aracın onarılmayacak hale gelmemesi
  3. Aracın 10 yaşından küçük olması
  4. Önceden yaşanan bir trafik kazası sonucunda aracın parçalarının değişmemiş olması
  5. Kazanın iki araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
  6. Aracın km olarak 163.000 km’yi geçmemesi
  7. Kaza esnasında bir hasar olması ve onarılması

Belirtilen şartların değer kaybı almak adına uygun olması gerekiyor. Eğer bu şartlar uyuyor ise insanların bu kez de değer kaybı almak adına gerekli olan belgelerini ve evraklarını eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gerekiyor. Bu noktada gerekli olan evraklar ise şu şekilde sıralanıyor;

  1. Araç ruhsatı
  2. Araç ekspertiz raporu
  3. Hasar tespit tutanağı
  4. Hasarı tamamen gösteren ve her açıdan çekilen kaza fotoğrafları
  5. Kazanın gerçekleştiği ana dair tutulan kaza tutanağı

İnsanlar değer kaybı başvuru evrakları için bu belgeleri de eksiksiz bir biçimde hazırlamalarının ardından başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Böylelikle de gerekli olan şartların sağlanması ve belgelerin hazırlanması ile birlikte sorunsuz şekilde olumlu geri dönüşümler alarak hasarlarını gideriyorlar.

Değer Kaybı Almak İçin Hazırlanması Gereken Evraklar

Değer kaybı başvurusu süresi ile beraber bir yandan da değer kaybı başvuru evrakları büyük bir merak ile araştırılan konular arasında yer almaktadır. Kaza sırasında kusurlu olmayan ve ödeme almak için başvurularını yerine getiren bireylerin kaza meydana gelmesi ardından en fazla iki yıl sürede başvurularını yapmaları gerekir

Eğer gerekli olan başvuruları yapacak kişiler iki yıllık sürenin dışına çıkmaları gibi durumlar gözlenirse de bu anlarda bireylerin başvuruları ret edilir. Çünkü zaman aşımına uğraması gibi durumlar gözlenir. Böyle anlarda bireylerin kendileri için belirlenen süreç içerisinde başvurularını yapması gerekirken bir yandan da ödeme almak için istenen evrakları hazırlamaları gerekir.

Mağdur olan bireylerin kendilerinden istenen evraklar genel olarak incelenecek olduğu zaman;

  1. Kazanın olduğu ana ait kaza sırasında tutulan tespit tutanakları
  2. Kazada yer alan acara ait gerekli olan hasar tespit tutanakları
  3. Kazada yer alan araca ait olan kaza sırasındaki çekimler
  4. Net bir şekilde araçlarda oluşan hasarların gözükecek olduğu her açıdan çekilmiş olan görselleri
  5. Ödeme alınmak istenen aracın kendisine ait ruhsat belgesi
  6. Kaza anında tutulan ekspertiz raporu
  7. Kaza ardından yapılan onarımların gösterildiği servisten alınan fatura ve belgeler
  8. Ticari olarak kullanılan araçlarda günlük kazançlarından masraflarına kadar her şeyin detaylı olarak belgelenmesi de gerekli olan detaylar arasında yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir