Değer Kaybı İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Değer Kaybı İçin Nasıl Başvuru Yapılır? – Değer kaybı başvurusu araç sahiplerinin en fazla araştırdığı konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Hemen her gün hasarlı trafik kazalarının yaşandığı ülkemizde kaza sonucu ortaya çıkan mağduriyetlerin nasıl giderileceği konusun büyük önem arz etmektedir. Kendine has yapısı ve yönetmelikleriyle oldukça fazla teknik ayrıntı barındırması sebebiyle araç değer kaybı başvurusu ve tazminat talepleri hakkında uzman bir hukuk bürosundan veya konusunda deneyimli bir avukattan destek alınması yerinde olacaktır.

Hasarlı her trafik kazası beraberinde kazaya karışan araçlarda zorunlu olarak bir değer kaybı oluşturur. Kaza sonrası aracın TRAMER kayıtlarına geçmesi sebebiyle satış sırasında aracın 2. el rayiç bedele oranla daha düşük fiyatlarla satılabilmesi söz konusudur. Kaza öncesi ve sonrası aracın ederinde meydana gelen fark değer kaybı olarak nitelenmekte ve kazada kusurlu olan tarafın bu zararı karşılaması değer kaybı davalarının temelini oluşturmaktadır.

Değer Kaybı İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Değer Kaybı İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Değer Kaybı Başvuru Şartları

Araç değer kaybı dilekçesi yazarak süreci başlatmak işin ilk adımıdır. Kazada kusurlu görülen tarafın sigorta şirketine yapılacak başvuru ile yaşanan kayıpların telafisi mümkündür. Ancak bazı hallerde sigorta şirketleri bu tür taleplere kayıtsız kalarak sadece aracın tamir ve parça değişim ücretlerini ödeyerek araç değer kaybı tazminatı ödeme konusunda zorluk çıkarmaktadır. Bu gibi durumlarda da, sigorta tahkim kuruluna başvurarak aracınızda oluşan değer kaybının telafi edilmesini talep edebilirsiniz.

Araç değer kaybı tazminatı için başvurabileceğiniz bir diğer yöntem de araç değer kaybı davası açmaktır. Davacı, yaşamakta bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmak suretiyle uğradığı zararın tazminini talep edebilmektedir. Değer kaybı başvurusu yapabilmek için öncelikle,

  • Meydana gelen kazada % 100 suçlu olmamak,
  • Kaza sırasında aracın kullanılamayacak kadar ağır hasarlı ( pert) olmaması
  • 2 yıl olan değer kaybı başvurusu zamanaşımı süresinin geçmemiş olması
  • Aracın yaşının 36’dan fazla olmaması gerekir.

Tüm bu şartların yerine getirilmesi sonrasında değer kaybı başvurusu yaparak aracın kaza öncesi değeriyle, kaza sonrasında 2.el rayiç bedeli arasındaki farkın tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nasıl Belirlenir?

Kaza sonrasında ortaya çıkan değer kaybı hesaplama bazı kriterler göz önüne alınmak suretiyle yapılmaktadır. Aracın markası, modeli, kilometresi, trafiğe çıkış tarihi, hasar geçmişi gibi faktörler değer kaybının tayininde en önemli kıstaslardır. Aracın kaza öncesi değeri ne kadar fazlaysa, kaza sonrası oluşan değer kaybı da o oranda yüksek olacaktır. Örnek olarak kaza öncesi 200 bin TL ederinde bir aracınıza kazadan sonra 2.el piyasasında 180 bin TL fiyat biçiliyorsa bu kaza sonrası oluşan kaybınız 20 bin TL civarında olacaktır. Kaza sırasında sizin hiç kusurunuz olmaması halinde değer kaybı başvurusu sonrasında 20 bin TL tutarındaki zararınız karşılanacaktır.

Kaza sonrasında aracınızda oluşan değer kaybını hukuki yollardan alabilmek için kazanın olduğu an zaman geçirmeden kaza tespit tutanağı tutup polis gözetiminde tutanak altına aldırmak gerekir. İlerleyen süre içerisinde araç değer kaybının dava yoluyla alınması söz konusu olabileceğinden kazanın fotoğraflanması, kazaya şahit olan kişi veya kişilerin bilgileri, aracın tamirde kaldığı süre ve yapılan onarımların faturaları gibi evrakların büyük bir titizlikle düzenlenmesi gerekir.

Tüm bu hazırlıklar sonrasında trafik kanunu konusunda bilgi ve deneyime sahip uzman bir avukata başvurarak araç değer kaybı avukat ücreti konusunda bilgi alabilir,  sunacağı hukuki destek yardımıyla yerleşim yerinizde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesine dava yoluyla değer kaybı tazminatı talebinde bulunarak zararlarınızı tazmin etme yoluna gidebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir