Değer Kaybı İçin Avukat Nasıl Bulunur? – Değer kaybı avukatı trafik kazası sonrası meydana gelen değer kayıplarının telafisi adına hukuki başvuruların kanuna uygun şekilde yapılmasını sağlamak adına görevyapar. Trafik kazaları beklenmedik zamanlarda meydana gelerek can ve mal kaybına sebep olan olaylardır. Kaza sonrası kazaya karışan araçların bir bölümü pert olarak hurdaya ayrılırken, bir bölümü de tamir ve parça değişimi yapılarak yeniden trafiğe çıkar. Değer kaybı tamamen hurda haline gelmemiş ve onarılma girerek yeniden kullanıma sunulan araçlarda meydana gelir.

Aracın kazadan önceki piyasa değeriyle, kaza yaptıktan ve onarılarak parça değişimi yapıldıktan sonraki 2. el piyasası arasındaki fark araç değer kaybı olarak adlandırılır. Kazada hiç kusuru olmayan veya karşı tarafa nispeten daha az kusurlu olan tarak hukuki yollara başvurmak gördüğü zararı telafi etme hakkına sahiptir.

Değer Kaybı İçin Avukat Nasıl Bulunur?

Değer Kaybı Avukatının Görevleri

Hasarlı bir trafik kazası sonrasında oluşan değer kaybının tazmini adına başvuru yapılabilecek birden fazla mercii mevcuttur. Kaza sonrası mağduriyet yaşayan araç sahibi dilerse bireysel olarak bu başvuruları yapabileceği gibi araç değer kaybı vekaletname verme yoluyla konunu uzmanı bir avukata yardımıyla da daha kısa sürede ve kolayca alınabilir. Araç değer kaybı tazminatı elde edebilmek için tutacağınız avukat öncelikle kaza sonrası başvuru için gereken evrakların temin edilerek bir dosya halinde sunulmasını sağlar.

Trafik kazası meydana geldikten sonra ilk yapılması gereke kusurlu olarak görülen tarafın trafik sigorta firmasına başvuru yaparak zararın giderilmesi talep edilir. Bu başvuru sırasında,

  • Kaza tespit tutanağı
  • Alkol testi sonuçları
  • Görgü tanıklarının beyanlarını belirten tutanaklar veya içerisinde tanıkların bulunduğu bir liste,
  • Kazadan sonra hasar meydana gelen yerlerin farklı açılardan çekilen resimleri,
  • Kazada mağdur olan tarafın araç ruhsatı sigorta şirketine yapılan başvuru sırasında sunulacak belgelerdir.

Ayrıca Kaza sonrası ekspertiz raporu alınmış ise bu raporun da başvuru dosyasında bulunması gerekir. Tüm bu hazırlıkları tamamlayan avukatınız sigorta şirketi ile iletişime geçerek evrakları tevdi eder.

Araç Değer Kaybı Davası

Hasarlı trafik kazaları sonrasında karşı tarafın sigortası sigorta poliçesinde yer almıyorsa aracınızın tamir ve parça değişim ücretlerini üstlense de, çoğu zaman araç değer kaybı ile ilgili ödemelerden imtina ederek ödemeye yanaşmaz. Bu gibi durumlarda konusunda uzman bir avukat yardımıyla hemen araç değer kaybı davası açarak zararın tazmini talebinde bulunmak gerekir. Kazada kusurlu görünen tarafın sigorta şirketine yapılan başvurudan 15 gün içerisinde sonuç alınamadığı takdirde, bu kez sigorta tahkim komisyonuna değer kaybı başvurusu yapmak da seçenekler arasında yer alır. Değer kaybı savası veya tahkim komisyonuna başvuru yapabilme şartı ise ilk önce sigorta şirketine başvuru yapılmış olmasıdır. Yani karşı tarafın sigorta şirketine başvuru yapıp sonuç alınamadığı takdirde tahkime veya mahkemeye dava açmak mümkündür.

Araç Değer Kaybı Avukatlık Ücretleri

Araç değer kaybı avukatlık ücreti dava sonrası araca ne kadar değer kaybı biçileceğiyle doğru orantılıdır. Ancak ortalama bir fiyat söylemek icap ederse, mahkeme sonucunda belirlenen araç değer kaybının yaklaşık %10 ila %20’si avukatlık ücreti olarak karşınıza çıkacaktır. Dava süreçlerinin zorluğu ve hatalı yapılan başvuru işlemlerinin meydana getireceği muhtemel kayıplar ön görüldüğünde sürecin uzman bir avukat yardımıyla yürütülmesinin çok daha yararlı olacağı görülecektir.

Araç değer kabı alanların yorumları incelendiğinde avukat vasıtasıyla yürütülen sürecin çok daha verimli ve kısa süreler içerdiği görülecektir. Aracınızda oluşan değer kayıplarını gidermek ve mağduriyetinizi zaman aşımına uğramadan telafi etmek için internet üzerinden araç değer kaybı avukat vekaletname örneği indirerek tüm ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir