Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araç Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplama meydana gelen trafik kazaları sonucunda oluşan zararın miktarını belirlemek ve yaşanan mağduriyetleri gidermek adına yapılan bir işlemdir. Trafik kazaları ülkemizin farklı bölgelerinde hemen her gün sıklıkla meydana gelen olaylar arasındadır. Yaşanan kazalarda araç hasarlarının yanı sıra can kayıpları da yaşanmakta, kazanın oluş durumuna ve koşullarına bakılarak kazayla ilgili bazı tespitler yapılmaktadır. Yapılan bu tespitlerden biri de araç değer kaybı hesaplamasıdır.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı hasarla sonuçlanan kaza sonrasına aracın kaza yapmadan önceki rayiç bedeliyle, kazadan sonra onarımdan geçen aracın piyasadaki 2. el fiyatı arasındaki farktır. Kazada hasar gören araçlarda meydana gelen değer kaybı, belli kriterler göz önüne alınarak belirlenmektedir. Araç değer kaybının tazmini için en önemli unsur, meydana gelen kazada % 100 kusurlu taraf olmamaktır. Yani, kazaya sebebiyet veren değil, kazadan zarar gören taraf olunması gerekir. Kaza sonrası aracın tamir bakım ve onarımı sırasında orijinal parçalarının değişmesi bir değer kaybı yarattığı gibi, kazalı araç olması sebebiyle ikinci el fiyatında da önemli miktarlarda azalma meydana gelecektir.

Değer Kaybı Hesaplama

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplama 2022 yılında eski dönemlere nazaran farklı şekillerde hesaplanmaktadır. Geçmişte kilometre sınırı konularak yapılan değer kaybı hesaplama formülü günümüzde değiştirilerek her marka ve kilometredeki aracın değer kaybı başvurusu yapabilmesini mümkün kılmaktadır. Değer kaybı hesaplaması yapılırken göz önüne alınan unsurlar,

  • Aracın markası ve modeli,
  • Aracın hasar geçmişi,
  • Aracın kilometresi,
  • Aracın kazadaki kusur oranı,
  • Aracın Ağır hasar ( pert) olup olmadığı şeklindedir.

Özellikle aracın hasar kaydının bulunup bulunmadığı araç değer kaybı hesaplaması bakımından oldukça önemlidir. Aracın daha önce kazalı olup olmadığı, kazalı ise o kazada hangi parçalarının onarıldığı veya değiştirildiği dikkate alınır. Eğer daha önce değişen bir parçada hasar oluşmuş ise, bu durumda bu parçalar bakımından araç değer kaybı başvurusu söz konusu değildir.

Aracın kaza sırasına pert olması yani kullanılamayacak derecede ağır hasar görmesi ve hurda sınıfına ayrılması halinde de araç değer kaybı söz konusu değildir. Önemli bir diğer unsur ise kazada hangi tarafın ne kadar sorumlu olduğudur. Yani herkes kendi kusuru kadar sorumluluk üstlenir. Örneğin kaza tespit tutanağı sonrasında taraflar %50 olarak kusurlu ise, bu durumda alınacak tazminatın değeri de bu ölçüde olacaktır.

Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları 2022

Araç değer kaybı başvurusu 2022 yılında nasıl yapılacak şeklindeki sorular internet üzerinden en sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Öyle ki trafik kazası yapan birçok araç sahibi bazı web sitelerine girerek araç değer kaybı hesaplama robotu vasıtasıyla ihtiyaç duyduğu bilgileri araştırmaktadır. Değer kaybı başvurusu için kaza sonrası karşı tarafın sigorta şirketiyle iletişime geçerek değer kaybının talep edilmesi yöntemlerden biridir. Sigorta şirketinin olumsuz cevap vermesi halinde ise eğer kaskonuz var ise aracınızın hasarını kasko karşılar. Sigorta tahkim kurulu değer kaybı başvurusu ile yaşanan hak kayıplarının telafi edilmesi de mümkündür. Sigorta tahkim kurulunu oluşturan hakimlerin vereceği kararın kesin ve bağlayıcıdır.  Kaza sonucu zarar gören tarafın kazada % 100 kusurlu olmaması halinde değer kaybı için Asliye Ticaret Mahkemelerine dava açabilmesi ve direk icra takibiyle zararını telafi etme yolunu tercih edebilmektedir. Bu tür durumlarda aracın tamirde kaldığı günlerde oluşan maddi kayıpları ve zarar görenin alternatif ulaşım kaynaklarına ödediği giderler de kazada suçlu olan taraftan tahsil edilir.

Değer kaybı başvurularında zaman aşımı 2 yıldır. Yani kazanın oluş tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yapılmayan başvurular geçerli sayılmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir