Değer Kaybı Hesaplama


      Değer Kaybı

      Değer kaybı rayiç bedeli nedir, bir trafik kazası yaşayanların düşündüğü konuların başında yer alır. Bu durumlar her gün yaşanabilecek olaylar arasındadır. Bunun sonucunda otomobil satılmak istenirse, ikinci el piyasasındaki normal değerinden daha düşük bir fiyat verilmek zorunda kalınır. Bu durum değer kaybı olarak adlandırılır.

      Her ne kadar kusursuz bir tamir işlemi gerçekleştirilse de değer kaybı meydana gelir. Lakin bunu alabilmek için bir takım şartlar, koşullar da aranır. Bunlardan bir tanesi kusur durumudur. Müracaat eden kişi ya az kusurlu ya da kusursuz taraf olmalıdır. Ayrıca sağlanması gereken koşullar da mevcuttur.

      Başvuru sigorta şirketlerine, Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilerek yapılabilir. Ayrıca dava da açılabilir. Ancak bu konuda unutulmaması gereken konu değer kaybı ne kadar sürede alınır durumunun hepsinde değişkenlik arz edebildiğidir. Firmalar 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu taşır. Dava ise ortalama 9 ile 1,5 yıl arasında devam edebilir. 

      Değer Kaybı Nasıl Alınır?

      Trafik kazası ardından kişiler, değer kaybı nasıl alınır sorusunu öncelikli olarak düşünür. Burada ilk olarak bir tutanak meydana getirilmelidir. Ardından da zarar gören kişinin, ilgili sürücünün sigorta şirketine giderek müracaat etmelidir. Bu esnada hangi evrakları hazırlamanız gerektiği bilinmelidir;

      1.    Anlaşmalı kaza tespit tutanağı

      2.    Sigortalı araç sürücüsünün, sürücü belgesi fotokopisi

      3.    Mağdura ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası / vergi numarası

      4.    Mağdura ait banka hesabı bilgileri

      5.    Sigorta şirketine müracaat formu

      6.    İlgili hasara dair fotoğraflar

      7.    Değer kaybı talep edilen araca dair ekspertiz raporu

      8.    Zarar gören aracın ruhsat fotokopisi

      9.    Sigortalı otomobilin ruhsat fotokopisi

      Tüm evraklar eksiksiz biçimde hazırlanınca, değer kaybı nasıl alınır kapsamında müracaat geçekleştirilebilir. Eğer 15 gün içinde bir sonuç alınmazsa, bunun sonrasında Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilir. Ancak bu hususta ilk önce sigorta şirketine gidilmesi gerekir.

      Değer Kaybı Başvurusu

      Değer kaybı almak için başvuru yapılabilecek farklı yerler vardır. Değer kaybı nereden alınır kapsamında bunlar aşağıda olduğu şekildedir;

      1.    Kazada kusurlu olan aracın ruhsat sahibi

      2.    Kazada kusurlu olan araç sürücüsü

      3.    Kasko

      4.    Sigorta şirketi

      Her birinde işlemler farklılık gösterebilse kişilerin gerekli koşulları yerine getirmesi şarttır. Bu sürecin daha iyi bir şekilde yürütülmesini istiyorsanız, uzman hukuk büroları ve avukatlardan yardım almanız gerekir.

      Araç Değer Kaybı

      Trafik kazasının yaşanması ardından maddi hasar yaşanır. Bu çerçevede sürücü otomobili satmak isterse, ikinci el piyasasındaki asıl değerinin altında bir rakam vermek durumunda kalır. İkisi arasındaki fark neyse bu kazada diğer sürücüden alınır.

      Ancak bilinmesi gereken önemli konulardan biri değer kaybı zaman aşımı olur mu durumudur. Buna verilebilecek yanıt evettir. 6098 sayılı Borçlar Kanununun, 72 sayılı maddesine bu kapsamda bakılabilir. Müracaat için kişi tazminat yükümlüsünü ve zararı öğrendikten sonra iki yıl içinde işlem yapmalıdır.

      Lakin her halde 10 yıllık süresi bulunur. Dolayısıyla trafik kazası yaşamışsanız, değer kaybı şartlarını da sağlıyorsanız, uzman avukatlara giderek gerekli işlemleri yapmanız gerekir.

      Değer Kaybı Davası

      Sigorta Firması ve Sigorta Tahkim Komisyonu dışında dava da açılabilir. Bu konuda ilk olarak yetkili mahkeme bilinmelidir. Bu davalı kişinin yaşadığı yerde mevcut, yetkili asliye mahkemesidir. Değer kaybı davası nasıl açılır için normal bir dava dilekçesi normal şekilde hazırlanır.

      Ancak bunun dışında yer alan bir takım evraklar da vardır. Bunların eksik olması süreci uzatacağı için dikkatli olunması şarttır. Bunlar,

      1.    Kazanın gerçekleştiği an tutulan kaza tutanağı,

      2.    Hasar tespit tutanağı,

      3.    Araç ruhsatı,

      4.    Hasarı gösteren, her açıdan çekilmiş fotoğraflar,

      5.    Otomobil ekspertiz raporu biçimindedir.

      Dava ile beraber farklı tazminatlar da alınabilir. Bunlar otomobilden yoksun kalma, ikame araç ve kazanç kaybı bedeli gibidir.

      Değer Kaybı Hesaplama

      Trafik kazası ardından değer kaybı yaşayanlar, değer kaybı hesaplama nasıl yapılır sorusunu da sorar. Bu konuda hesaplama bilirkişi tarafından, bir takım etmenlere göre gerçekleştirilir. Ayrıca söz konusu otomobilin ikinci el piyasasındaki değeri de ele alınır. Aşağıda yer alan faktörler de hesaplamada önemlidir;

      1.    Kaza esnasında otomobilin hızı ve kilometresi

      2.    Otomobilin hangi tarihte üretildiği

      3.    Otomobilin hangi tarihte trafiğe çıktığı Aracın hasar geçmişi ve niteliği

      4.    Otomobilin değişen parçaları, boya

      5.    Aracın marka ve modeli

      Bunlara ek olarak kullanılan formüller de mevcuttur. Bir tanesi hasar boyutu kapsamında katsayıları ele almakta olup şöyledir;

      Kod

      Hasar Boyutu

      Katsayı

      A1

      Büyük Hasar

      0,90

      A2

      Orta Hasar

      0,75

      A3

      Küçük Hasar

      0,50

      A4

      Basit Hasar

      0,25

       

      Ancak değer kaybı hesaplamada kullanılan farklı formüller de yer alır. Otomobilin kullanılmışlık seviyesi ve katsayısına göre değer kaybı hesaplama şu şekildedir;

      Kullanılmışlık Düzeyi

      Katsayı

      0 – 14,999

      0,90

      15,000 – 29,999

      0,80

      30,000 – 44,999

      0,60

      45,000 – 59,999

      0,40

      60,000 – 74,999

      0,30

      75,000 – 149,999

      0,20

      150,000 ve üzeri

      0,10

       

      Son olarak günümüzde her aracın ikinci el piyasasında belirli bir değeri vardır. Değer kaybı hesaplama açısından bu da önemli bir husustur. Bunun için aşağıda bulunan tablo değerlendirilebilir.

      Kod

      Piyasa Değeri 0 – 75,000 Türk lirası

      Piyasa Değeri 75,001 – 150,000 Türk lirası

      Piyasa Değeri 150,001 – 300,000 Türk lirası

      Piyasa Değeri 300,001 Türk lirası ve üzeri Otomobiller

      A1

      Yüzde 25,01 ve üzeri

      Yüzde 20,01 ve üzeri

      Yüzde 20,01 ve üzeri

      Yüzde 20,01 ve üzeri

      A2

      Yüzde 15,01 – Yüzde 25

      Yüzde 12,01 – yüzde 20

      Yüzde 10,01 – yüzde 20

      Yüzde 8,01 – yüzde 20

      A3

      Yüzde 5,01 – yüzde 15

      Yüzde 4,01 – yüzde 12

      Yüzde 3,01 – yüzde 10

      Yüzde 2,01 – yüzde 8

      A4

      Yüzde 5’e kadar

      Yüzde 4’e kadar

      Yüzde 3’e kadar

      Yüzde 2’ye kadar

       

      Değer kaybı hesaplama hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız bu formülleri inceleyerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Değer kaybı başvuru sürecini ve davayı profesyonel avukatlar ile çalışmanız tavsiye edilir.

       

      Değer Kaybı Şartları

      Değer Kaybı Şartları nedir? Söz konusu tazminat trafik kazası ardından aracı zarar gören araca ödenir. Lakin bunun gerçekleştirilebilmesi için bir takım şartlar da vardır. Ana hatları ile bunlar aşağıda olduğu gibidir;

      1.    Otomobilin 10 yaşından az olması

      2.    Kazada % 100 kusurlu olunmaması

      3.    Otomobilin onarılamayacak duruma gelmemesi

      4.    Önceki tarihlerde yaşanan bir kaza sebebiyle parçalar değişmemelidir.

      5.    Kaza iki araç tarafından gerçekleştirilmeli, tek taraflı olmamalıdır.

      6.    Aracın aldığı yol 163.000 kilometreyi geçmemelidir.

      7.    Kazada bir hasar olması ve onarılması gerekir.

      Tüm bunlar değer kaybı şartları nelerdir kapsamında yer alır. Sürücülerin bunları bilmesi, başvuru yapıp yapamayacağını görmesine yardımcı olur.

      Değer kaybı Alınabilecek Araçlar Neler?

      Değer kaybı almak için ne yapmak gerekiyor birçok kişi tarafından sorulan konular arasındadır. Bunun için gerekli şartlarına yerine getirilmesi aranır.  Aksi durumda müracaat gerçekleştirilse de yanıt olumsuz olabilir.

      Dolayısıyla değer kaybı hangi araçlardan alınabilir için şartların yerine getirilmesi şarttır. Uzman avukatlar ile beraber çalışarak bu süreci daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz.

      Yaralanmalı Kazada Değer Kaybı Alınabilir Mi?

      Değer kaybına başvurmanın koşulları farklı olmakla beraber, bunlardan biri de kazanın iki taraf arasında gerçekleşmesidir. Müracaat edebilmek için az kusurlu ya da kusursuz olunmalıdır. Dolayısıyla ölümlü ya da yaralanmalı kazada değer kaybı olur mu diyorsanız, bir maddi hasar oluşmuşsa alınabilir.

      Değer Kaybı Ödemelerini Kim Verir?

      Değer kaybı ödemesi almak için başvuru yapmak isteyen bireylerin bilmeleri gereken ve büyük bir merakla araştırdıkları bazı konular vardır. Bu başvuruların yapılması için kazada kusurlu olan kişilerin araçlarına ait sigortaların yer alması gerekir. Fakat bazı kişiler vardır ki her ne kadar bu sigortalar zorunlu olsa bile yine de sigorta yaptırmadan trafikte yer alabilirler.

      Trafiğe çıkan kişilerin sigortaları yoksa da her ne kadar ödeme yapmak istemeseler bile yine de kendileri kazada mağdur olan kişilere yapması gerekir. Fakat bazı anlarda her ne kadar ödeme yapmak zorunda olsalar bile yine de bireyler ödeme yapmak istemeyebilir ya da direk erteleme gibi geçiştirme adımlarını tercih edebilir.

      Bireyler hak ettikleri değer kayıplarını alamadıkları zamanlarda da haksız yere mağdur olmalarından ziyade en kısa sürede değer kaybı davası açması gerekir. Bu davada genel olarak gerekli şartları yerine getiren ve kendilerinden istenen her şeyi belgeleyen kişiler ödemeleri rahat bir şekilde alabilirler.

      Değer Kaybı Almak İçin Başvuru Zaman Aşımı Ne Zaman Olur?

      Değer kaybı başvurusu süresi bireyler için kazanın olmasının ardından iki yıl olarak belirlenmiştir. Eğer bireyler bu süreç içerisine başvurularını yapmazsa artık başvuru yapamazlar. Çünkü zaman aşımına uğrar. Ne dava yolu işe yarar ne de kazada kusurlu olan bireyler ile konuşma işe yarar.

      Bu yüzden de bireylerin ödeme alabilmek için başvurularını direk kendileri için belirlenen süreçlerde yapmaları gerekir.