Kazanç Kaybı Nedir? Ticari Gün Kaybı Nasıl Alınır?
Kazanç Kaybı Nedir? Ticari Gün Kaybı Nasıl Alınır?

Kazanç Kaybı Nedir? Ticari Gün Kaybı Nasıl Alınır?

Ticari araç kazanç kaybı nedir, birçok sürücü tarafından tam bilinmeyen bir konudur. Zira yapısı gereği değer kaybına yakındır. Bu sebeple her ikisi sıklıkla karıştırılır. Her ne kadar aynı düşünülse de incelendiğinde farklı olduğu görülebilir.

Zira araç değer kaybı çift taraflı yapılan bir trafik kazası ardından, aracın uğradığı değer kaybını ifade eder. Kaza maddi hasara yol açtığından, tamir edilse dahi artık öncesine göre daha düşük fiyata satılacaktır.

Trafik kazası öncesi-sonrası hakkında oluşan bu değişiklik, değer kaybı olarak adlandırılır. Bunu almak için kusursuz veya az kusurlu olmak gerekir. Sigorta firmasına başvuru yaparak ya da dava açarak alınabilir.

Lakin ticari araç kazanç kaybı bundan oldukça farklıdır. Trafik kazası ardından, otomobil tamirde bir süre geçirebilir. Eğer ticari bir araçsa bu durum süreç esnasında kullanılamayacağını gösterir. Böylece bir maddi kayıp meydana gelir.

Bu kapsama birçok araç girmekle birlikte otobüs, dolmuş, servis ve taksi bunlardan yalnızca bazılarıdır.

Ticari Kazanç Kaybı İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Değer kaybı ile kazanç kaybının karıştırması, başvurunun nereye nasıl yapılacağını da etkiler. Zira burada büyük bir farklılık vardır. Zira yanlış yere giderseniz, alacağınız yanıt doğal olarak olumsuz olacaktır.

Değer kaybı almak istiyorsanız bahsettiğimiz üzere kusurlu sürücünün sigorta firmasına gidebilir, başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için kusursuz ya da az kusurlu olmanız yeterlidir. Ancak kazanç kaybı bu açıdan farklılık arz eder.

Ticari araç kazanç kaybı için sigorta firmasına gitseniz de olumsuz yanıt alınır. Zira buradan gerekli işlemler yapılamaz. Bunu talep etmek istiyorsanız, dava açma yoluna gidilmelidir. Böylece ruhsat sahibinden veya sürücüden talep edilir.

Ayrıca kazanç kaybı almak isteyenlerin, kusurun tamamına sahip olmaması gerekir. Bu yönden de bir farklılık yer alır.

Ticari Kazanç Kaybı Nasıl Alınır?

Ticari araç kazanç kaybı almak istiyorsanız, ilk olarak ilgili sürücüye dava açma yolu tutulmalıdır. https://degerkaybibasvuru.net/ aracılığı ile bu işlemleri kısa sürede yapmanız mümkündür. Dava gerekli dilekçe ve tüm evraklar ile teslim edilmelidir.

Mahkeme sorunsuz bir şekilde açıldıktan sonra bilirkişi ile meslek kuruluşlarından mahkeme tarafında görüş alınabilir. Bu hususta kazanç kaybı almak isteyenlerin, zorunlu giderlerin hesaplama esnasında düşürüleceğini bilinmesi gerekir. Kusur oranları kapsamında tazminat oranı belirlenmekte olup bilirkişi tarafından mahkemeye sunulan rapor oldukça önemlidir.

Kazanç Kaybında Son Başvuru Tarihi Var Mı?

Trafik kazaları ardından kazanç kaybı almak isteyen araçların dikkatli olması gerekir. Her ne kadar değer ve kazanç kayıpları farklı olsa da ortak olarak bir zaman aşımı tarihleri de vardır.

Eğer bu süre geçerse, kişiler kazanç kaybı alabilmek üzere hak iddiası yapamaz. Bunun yanı sıra gerekli süre içinde dava açılmazsa, bir daha husus üzerine dava açılamaz. Bu sürenin ne kadar olduğunu merak ediyorsanız iki yıldır.

Dolayısıyla ticari araç kazanç kaybı almak isteyenler, gerekli işlemleri bu süre içerisinde tamamlamalıdır.

Araç Değer Kaybı Başvuru Evrakları

Sigorta hasar ödemeleri konusunun yanı sıra araç değer kaybı dilekçesi pdf gibi birçok şart araştırılan konular arasında yer alır. Bireyler bu ödemeleri alabilmek için kendilerinden istenen evrakları hazırlaması gerekir. İstenilen genel olarak evraklar listesi;

1.       Araca Ait Ruhsat Fotokopisi

2.       Sürücü Belgesi Fotokopisi

3.       Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası / Vergi Numarası

4.       Araca Ait Ruhsat Fotokopisi

5.       Banka Hesabı Bilgileri

6.       Ekspertiz Raporu

7.       Kazanın Meydana Geldiği An Kazazede Olduğu Netleşen Araca Ait Hasarların Net Olarak Gözüktüğü Fotoğraflar

8.       Anlaşmalı Olarak Hazırlanan Kaza Tespit Tutanağı

Gerekli olmaktadır.

Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları

Araç değer kaybı başvuru şartları genel olarak neler olduğuna bakılacak olursa;

1.       Değer kaybı almak için başvuru yapılacak olan araca ait olan kaza sırasında tek değil iki araç ile gerçekleşmelidir.

2.       Değer kaybı almak için başvuru yapılacak olan araca ait 165.000 kilometreden az kullanılması gerekir.

3.       Bu kaza olmadan önce farklı zaman diliminde yaşanan bir kaza olmasından dolayı ilgili olan araçta, parçalar onarılmamış olma şartı.

4.       İki araç arasına kazanın meydana gelmiş olmasının yanı sıra bir yandan da araçlarda hasarın oluşması ve düzgün bir şekilde onarılması gerekir.

5.       Tampon gibi farklı adımların uygulanmasının yanı sıra meydana gelen hafif göçük ya da hafif çizik gibi durumlar olmaması da istenen şartlar arasında gözlenir.

 

 

HIZLI BAŞVURU FORMU