Değer kaybı nasıl hesaplanır konusunda insanların akıllarında pek çok farklı soru işareti yer alır. Yaşanan kazaların ardından araçlarında meydana gelen hasarı değer kaybı alarak kapatmak isteyen kişiler bunun için ne kadar para alacaklarını da merak ederler. Bu hesaplamaların yapılması asında tek bir yönteme başvurmak kesinlikle doğru değildir. Çünkü araçlar için değer kaybı hesaplaması yapılırken belirli kriterler dikkate alınır.
Yapılan hesaplamalar ardından insanlar yaşadıkları kazaların ardından ne kadar değer kaybı alabileceklerini öğrenebilirler. Bu hesaplamaların yapılması esnasında gerekli kriterler dikkate alınmalıdırlar. Yani yapılan kazaların ardından bu değeri hesaplamak adına tek bir formül bulunmaz. Bunun için gerekli olan tüm durumlar dikkate alınarak ilgili hesaplamalar gerçekleştirilir. Söz konusu olan kriterler ise şunlardır;
- Kaza yapan araçların marka ve modelleri
- Değer kaybı hesaplanacak aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı
- Araçlar hakkında hasar geçmişi ve niteliği
- Meydana gelen değer kaybı için aracın hangi tarihte üretilmiş olduğu
- Söz konusu arabanın değişen parçaları ve boya
- Yapılan kaza esnasında aracın sahip olduğu hız ve kilometre
Bu kriterlerin dikkate alınması ile birlikte araç değer kaybı hesaplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Böylelikle de insanlar yapılan kazaların ardından tam anlamı ile ne kadar değer kaybı alabileceklerini de öğrenme imkanını elde ederler. Eğer gerekli kriterler dikkate alınmaz ise söz konusu olan değerin hesaplanması mümkün değildir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Yaşanan kazalar ardından değer kaybı hesaplamak isteyen kişilerin öncelikli olarak bunu nasıl yapacaklarını bilmeleri gerekir. Çünkü söz konusu olan işlemler esnasında herhangi bir formülün kullanılması mümkün değildir. Bu konu hakkında bilinmesi gereken son derecede önemli bir detay bulunur. Bu kapsamda konu ile ilgili olarak 14 Mayıs 2015 tarihinde önemli yöntemler belirlenmiştir. Motorlu araçlar için zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları incelendiği zaman 4 ana başlık altında hesaplama kriterleri dikkat çekmektedir. Bu kriterler ise şu şekilde sıralanır;
- Araçlarda kaynak işlemlerinin bulunması
- Araçlardaki kaynak işlemlerinin düzenlenmesi
- İlk iki kısımda olmayan parçalar
- Araçlara boyama işlemlerinin yapılması
Bu durumların incelenmesi ile birlikte araçlar için alınabilecek değer kaybı belirlenebilir. Böylelikle de insanlar yaşadıkları kazaların ardından ne kadar değer kaybı alacaklarını anlama imkanını elde ederler.
Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı almak isteyen kişilerin hesaplamalar kadar bu ödemeleri nasıl alacaklarını da bilmeleri gerekir. Söz konusu olan ödemelerin alınabilmesi adına kesinlikle gerekli şartların sağlanması ve başvuru evraklarının eksiksiz bir biçimde hazırlanması önem taşır. Eğer tüm bu detaylar sorunsuz bir biçimde tamamlanır ise insanlar değer kaybı alma imkanını elde ederler.
Değer kaybı almak konusunda bilinmesi gereken son derecede önemli bir husus daha bulunur. İnsanların yapılan kazaların ardından azami süre dolmadan değer kaybı başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Bu süre tam olarak 2 yıl olarak belirlenmiştir. Yani insanların bir kaza yapmalarının ardından değer kaybı alabilmek adına kesinlikle 2 yıl içerisinde başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Eğer 2 yıl içerisinde bu başvurular yapılmazsa süre aşımı meydana gelir. Bu durumda da insanlar değer kaybı alma haklarını kaybederler. Belirtilen tüm bu nedenlerden dolayı da insanların 2 yıl içerisinde başvurularını tamamlamış olmaları önem taşır.
Değer Kaybı Alma Şartları Nelerdir?
İnsanlar değer kaybı almak istedikleri zaman öncelikli olarak bunun için gereken şartları sağlamaları gerekir. Eğer şartlar eksiksiz bir biçimde sağlanıyor ise insanlar bu değer kayıplarını alabilirler. Aksi durumda ise değer kaybı almaları mümkün değildir. Değer kaybı şartları genel anlamda şu şekilde sıralanır;
- Kaza yapan araçların onarılmayacak hale gelmemesi
- Yapılan kazada %100 kusurlu olunmaması
- Kaza yapan aracın 10 yaşından küçük olması
- Kaza yapan aracın km olarak 163.000 km’yi geçmemesi
- Yapılan kaza sırasında bir hasar olması ve onarılması
- Başka bir trafik kazası sonucunda aracın parçalarının değişmemesi
- Meydana gelen kazanın iki araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
Bu durumlar sağlanıyorsa gerekli evraklar hazırlanarak başvurular gerçekleştirilir. Böylelikle de insanlar yaptıkları kazaların ardından değer kaybı alarak hasarlarını giderme imkanını elde ederler.