Değer kaybı kasko başvurusu ancak kaza öncesinde yapılan sigorta poliçesinde kaza sebebiyle oluşan değer kayıplarının ödeneceği yönünde bir madde bulunması şartıyla yapılır. Kasko sigortaları genel olarak kendi kusurunuz sebebiyle oluşan hasarları ödemekte, kaza sonrası oluşan araç değer kaybı ödemelerini teminat kapsamında olmadığı gerekçesiyle kabul etmemektedir. Bu tür durumlarda kazada daha az kusurlu olan veya tamamen kusursuz olan tarafın araç değer kaybı tazminatı alabilmesi için farklı başvuru yolları mevcuttur. Bunlardan ilki, kazada kusurlu bulunan aracın sigorta şirketine başvuru yapmaktır.

Sigorta Araç Değer Kaybını Öder Mi?

Araç değer kaybı sigorta başvurusu kazadakusursuz veya daha az kusurlu olan tarafın değer kaybını talep etmek adına yapması gereken bir işlemdir. Ancak sigorta şirketleri tarafından büyük çoğunlukla sadece hasarlı aracın tamiri ve parça değişimine ilişkin ödemeler yapılmakta ve değer kaybı ile ilgili olumlu dönüş nadiren alınabilmektedir. Bu gibi durumlarda sigorta şirketine başvuru yapıp 15 gün içerisinde bir yanıtın gelmesi beklenmelidir. Bu süre içerisinde olumlu bir cevap alınamadığı takdirde bu kez sigorta tahkim komisyonuna başvuru yaparak araç değer kaybının tazmini talep edilebilmektedir.

Değer Kaybı İçin Avukat Nasıl Bulunur?

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılır?

Değer kaybı başvurusu yapılabilecek mercilerden biri olan sigorta tahkim komisyonu, konusunda uzman raportör ve hakimlerden oluşur. Tahkime başvuru öncesinde bu alanda uzman bir avukat veya hukuk bürosundan destek almak, çıkacak sonucun beklentileri karşılar nitelikte olmasına katkı sağlayacaktır. Araç değer kaybı avukatlık ücretleri ödendikten sonra verilecek olan vekaletname sayesinde tahkim komisyonuna havale edilen işlemleriniz daha kısa süre içerisinde ve sorunsuz bir şekilde yürütülecektir.

Sigorta tahkim komisyonunda alınan karar gereğince değer kaybı 5 Bin TL ve altındaysa verilen karar kesin olup temyizi kabil değildir Daha yüksek tutarlarda değer kaybı tazminatı ödenmesi isteniyor ise, bu durumda bir kereye mahsus olmak üzere itiraz hakkı vardır. Tahkim komisyonuna başvuru dışında bir diğer yöntem de araç değer kaybı davası açmaktır.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası nasıl açılır türünden soruların cevabı, genellikle sigorta şirketlerinden umduğunu bulamayan kaza mağdurları tarafından araştırılmaktadır. Mahkeme yoluyla değer kaybı tazminatı alabilmek için, kazada kusursuz veya daha az kusurlu olan tarafın bir dilekçeye ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine başvurması gerekir.

Araç Değer Kaybı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu öncesinde başvurunuzu haklı çıkaracak bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir.

  • Kaza sonrası tutulan kaza tespit tutanağı,
  • Alkol raporu
  • Aracın tamir edildiği servisten alınacak faturalar
  • Kaza anına ve kazada zarar gören parçaların fotoğrafları
  • Araç ruhsatının fotokopisi,
  • Sigorta tahkim kurulu veya mahkemeye başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren dekontlar
  • Dava süreci avukat ile izlenecekse avukata verilen vekaletname örneği başvuru sırasında gereken evraklarıdır.

Mahkemeye davası açıldığında değer kaybı avukat ücreti genellikle peşin olarak talep edilmemekte, dava sonrası karşı taraftan tahsiline karar verilen ücret üzerinden %20-25 oranında bir vekalet ücreti tayin edilmektedir. Araç değer kayıpları ile ilgili olarak mahkeme tarafından verilen kararlar temyize tabi olup kesinleştiğinde karşı tarafa ödenmesi zorunludur.

Araç değer kaybı davası süreçleri mahkemelerin yoğunluğuna göre kısa sürelerde bitebildiği gibi, uzun sürerek mağduriyetin giderilmesi anlamında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sebeple bu tür davaların trafik kazaları konusunda uzman bir avukat ile birlikte yürütülmesi elde edilecek sonucun tatminkar olması açısından oldukça önemli bir unsurdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir