Araç değer kaybını kim öder, değer kaybını kim öder sorusu araçlarında hasar olan kişilerin en çok araştırdıkları konular arasına yer alır. Araç değer kaybı başvurusu yapmak için belirli şartları yerine getiren vatandaşlar eğer haklı tarafsa başvurularını yerine getirebilir. Trafikte yer alan her sürücünün zorunlu olmasından dolayı sigortalarının yer aldığı kabul edilir ve araç değer kaybı başvuruları ardından ödemeler sigorta şirketi tarafından yapılır.
Eğer kazaya sebebiyet veren kişilerin araçlarının sigortaları yoksa ödemeleri kendileri yapmak ile yükümlü olur. Ödemeler yapılmadığı sürece sigorta şirketlerine dava açmak için ekspertiz raporu ile beraber sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılması gerekir. Böylece araçlarda meydana gelen değer kayıpları rahat bir şekilde alınır.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı nedir günümüzde kazaya karışan birçok sürücünün karşısına çıkan bir durumdur. Bu süreçlerde araç değer kaybı başvurusu meydana gelen kazaların ardından tamir işlemleri yapılan araçların Tramer kayıtlarına eklenen hasardan dolayı ikinci el piyasa değerinde düşüş olarak tanımlaması meydana gelir. Her ne kadar tamir işlemleri ardından araçlar kusursuz bir şekilde yollarda yerini alsa bile araçta mevcut olan kazalardan dolayı bırakılan maddi bir hasar vardır bu kayba engel olunamaz.
Araçlardaki kazaların ardında oluşan tramer kayıtlarından ötürü hatasız, kazası yer almayan ve kusuru bulunmayan emsal modellere oranla piyasa fiyatlarında düşme yadırganmayan konular arasında yer alır. Bundan ötürü de araçların orijinalliklerini yitirmesi konuları olarak açıklanır. Böyle olaylar karşısında vatandaşların araç değer kaybı başvurusu adımlarını yerine getirmesi gerekir.
Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?
Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Genel olarak şartların neler olduğu incelenecek olursa araç değer kaybı şartları;
- Trafikte yer alan her sürücünün zorunlu sigortalarının yer aldığı kabul edilir. Eğer kazaya karışan kişilerin sigortaları yer almıyorsa ödemeleri kendilerinin yapma şartları bulunur.
- Araç değer kaybı başvurularını yapmak için kişilerin iki yıllık tanımlanan sürelerde başvurularını yapmaları gerekir. Eğer zaman aşımlarına uğrarlarsa başvuru yapmak için haklar kayıp edilir.
- Araçlarda değer kayıplarını alabilmek için kaza meydana geldiği sırada kişilerin haklı olmaları gerekir. Kazaya sebep olan kişilerin ne kadar değer kaybı meydana geliyor olursa olsun değer kaybı talep etmeleri için en ufak hakları yer almaz.
Araç Değer Kaybı Almak İçin Yapılması Gerekenler
Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır noktasına kişilerin hak talep edebilmeleri için araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarının yer almaları gerekir. Eğer zorunlu trafik sigortaları yer almıyorsa yönetmeliklere uymamalarından dolayı araçlardaki değer kayıplarının karşılanması talep edilebilir. Ardından sigorta şirketlerine dava açmayı başarmak için araç değer kaybı başvurusu yapılması diğer ekspertiz raporları ile beraber sigorta tahkim komisyonlarına gidilmesi gerekir.
Araç değer kaybı başvuru süreçleri içerisinde sizlerin işlerinizin daha kolay ve hızlı bir hale gelmesi için degerkaybim.org olarak yanlarınızda yer alıyoruz. Bu sayede araçların değerlerinde kayıplar meydana gelmeden hesaplamalar meydana gelirken avukatlar aracılığı ile sürecinizi etkili bir şekilde yönetiriz. Bunların yanı sıra meydana gelen her bir işlem şeffaf olarak gerçekleşirken ödemeler sadece kazazede olanların hesaplarına ödenir. Kısaca bakılacak olduğu zaman meydana gelen değer kayıpları en ufak masraf edilmeden geri alabilirsiniz.
Araç Değer Kayıpları Nasıl Hesaplanır?
Araç değer kaybı hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken birçok farklı konu vardır. Bu hesaplama sırasında bazı değişkenler yer alırken bazıları araçla alakalı olurken bazıları da araç kullanımları ile alakalı olarak öne çıkar. Değer kaybı hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken tüm durumlar;
- Araçlar ne zaman üretildi?
- Araçların hasar geçmişi var mı, varsa neler?
- Aracın kilometresi ne kadar?
- Aracın marka ve modeli ne?
- Araç ne zaman trafiğe çıktı?
- Aracın Pazar değeri ne kadar?
Gibi birçok soru göz önüne alınır. Bu sorular karşısında yapılan hesaplamalar ardından kişilerin araçlarında ne kadar değer kaybı meydana gelirse sigorta şirketleri ya da kazaya sebebiyet veren kişiler tarafından kazazede olan kişilere karşı tamamının ödenmesi, hasarların kapatılması da gerekir.