Değer Kaybı Sigorta Başvurusu

Değer kaybı sigorta başvurusu trafik kazaları sonucunda araçların rayiç fiyatlarında meydana gelen zararın karşılanması adın yapılan bir işlemdir. Bireysel olarak yapılabileceği gibi, sigorta ve trafik kazaları konusunda uzman bir avukata vekalet verilerek de yapılabilir. Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için meydana gelen kazanın mağduru olmak, yani kazada daha az kusurlu veya kusursuz olmak gerekir.

Değer Kaybı Nedir? Nasıl Oluşur?

Neredeyse hemen her gün farklı sebepler bağlı olarak birçok trafik kazası meydana gelmektedir. Birçoğunda maddi hasar meydana gelirken, bazılarında can kayıpları da yaşanır. Kaza sonrası kazanın nasıl oluştuğu ve kazada hangi aracın ne oranda kusurlu olduğunu belirtir rapor tutularak yaşanan kazanın sorumlusu tespit edilir. Maddi hasarlı kazalarda kusursuz olan veya daha az kusurlu olduğu tespit edilen taraf karşı tarafın sigortasına başvurarak meydana gelen hasarın ve kaza sebebiyle oluşan değer kaybı zararının ödenmesini talep eder.

Değer kaybı bir aracın kaza öncesi piyasa ederiyle, kazadan sonra tamirat ve parça değişimi yapıldıktan sonraki 2. el rayiç bedeli arasındaki farktır. Araçta oluşan değer kaybı kaza sonrası tramer kayıtlarına geçen aracın satılması durumunda kazalı araç olarak görülmesi sebebiyle olduğundan daha ucuz fiyata alıcı bulabilmesidir.

Değer Kaybı Sigorta Başvurusu
Değer Kaybı Sigorta Başvurusu

Sigortaya Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı tazminatı için sigortaya başvuru yapabilmenin belli koşulları vardır. Bu koşullara haiz olan araç sahibi karşı tarafın sigorta şirketine başvuru yaparak zararın giderilmesini talep edebilir.

  • Kazada %100 kusurlu olmamak
  • Aracın onarılmayacak hale gelmiş( pert)  olmaması
  • Araç yaşının 36’dan fazla olmaması

Geçmişte araçların kilometresi de başvuru şartlarından biri olarak yer alsa da günümüzde değişen kanunlar neticesinde aracın kaç kilometrede olduğuna bakılmaksızın başvuru hakkı tanınmıştır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı nasıl hesaplanır sorusu trafik kazaları sebebiyle aracında değer kaybı yaşayan hemen herkesin merak ettiği bir konudur. Araç değer kaybı hesaplama birçok farklı unsurun birlikte ele alınmasıyla yapılır.

  • Aracın marka ve modeli,
  • Trafiğe çıkış tarihi,
  • Aracın hasar geçmişi,
  • Üretim yılı hesaplama yapılırken göz önünde bulundurulur.

Araç değer kaybı kriterlerine göre aracın kaza öncesi değeri ne kadar yüksekse, kaza sonrası uğrayacağı değer de o denli yüksek olacaktır. Değer kaybı hesaplaması sırasında değiştirildiğinde veya onarıldığında aracın değerine pek de de etki etmeyecek olan silecek, far ve lastik gibi parçalar hesaplamada dikkate alınmaz.

Değer Kaybı Sigorta Başvurusu
Değer Kaybı Sigorta Başvurusu

Sigorta Araç Değer Kaybını Öder Mi?

Trafiğe çıkan tüm araçlar olası kazalara karşı kanun gereği sigortalı olmak zorundadır. Kaza sonrası meydana gelen hasarlar da sigorta şirketleri tarafından karşılanarak mağduriyetlerin giderilir. Bazı sigorta şirketleri poliçelerinde değer kaybı ödemesi ile ilgili taahhütte bulunsa da, büyük bir bölümü sadece aracın onarımı ve parça değişim giderlerini karşılar. Bu gibi durumlarda kazada kusursuz veya daha az kusurlu olan tarafın yaşadığı mağduriyeti giderebilmesi adına farklı yöntemler mevcuttur.

 Kazada zarar gören tarafın değer kaybı sigorta başvurusu yaptığı günden itibaren 15 gün içerisinde müspet bir cevap alamaması halinde sigorta tahkim komisyonu başvuru veya dava yoluyla değer kaybı tazminatı yolu açılır. Sigorta tahkim komisyonu kendisine tevdi edilen bilgi ve belgeleri inceleyerek değer kaybı ile ilgili kararını verir. Verilen karar gereği değer kaybı 5 Bin TL ve altındaysa komisyon kararı temyizi kabil olmamak kaydıyla kesindir. Komisyon tarafından verilen karara göre değer kaybı daha yüksek tutarlarda ise, karşı taraf bir kereye mahsus olmak kaydıyla kararın iptali için komisyona başvurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir