Değer kaybı başvurusu meydana gelen kazaların ardından araçlarında hasar oluşan bireylerin araştırdığı konu olarak gözlenmektedir. Tabi ki herkes kazaların ardından araçlarında oluşan hasarların karşılanmasını ister. Fakat bunun için gerekli şartların yerine gelmesi gerekir.
%100 Suçlu Bulunduğum Kazada Değer Kaybı Alabilir Miyim?
%100 suçlu bulunduğum kazada değer kaybı alabilir miyim konusu birçok kişinin merak ettiği bir konu olarak öne çıkar. Fakat genel anlamda incelenecek olduğu zaman her ne kadar bireylerin aracında hasar olsa bile değer kaybı başvurusu yapabilmesi için kazada tamamen suçlu olmaması gerekir.
Kaza sırasında diğer tarafa oranla daha çok ya da tamamen suçlu olan kişilerin başvuru yapma alternatifleri yoktur. Her ne kadar yine de şanslarını denemek için başvuru yapmak isteseler bile olumlu sonuçlanmaz. Çünkü başvuru yaparak ödeme alarak, hasarlarının karşılanmasını isteyen kişilerin kaza sırasında tamamen suçlu olmaması şartı aranır.
Değer Kaybı Başvurusu
Değer kaybı başvurusu yaparken bireylerin dikkat etmesi gereken şartlar vardır. İki araç tarafından meydana gelen kaza sırasında araçlarda ciddi hasarlar meydana gelebilir. Özellikle de satış sırasında araç sahiplerinin karşısına bir hayli çıkan bir durumdur.
Her ne kadar araçlar usta ellerde tamamen orijinal parçalar ile en ufak sorun olmadan tamir edilse bile yine de tramer kayıtlarında kazalı olarak yer alacaktır. Bu durum da aracın piyasada yer alan aynı modellerine oranla daha uygun fiyatlarla satılmasına neden olur. Fiyatında düşmeler olacağı için araç sahipleri maddi olarak zarar eder. Bu zararlarının karşılanması için yapabilecekleri başvurular sırasında kazaya neden olan kişi olmamak gerekir.
Her ne kadar bireyler başvuru yapmak istese bile eğer kaza sırasında suçlu olan tarafsa bu ödemeler ödenmek zorunda değildir. Bu yüzden bireylerin başvurularını yapmadan önce değer kaybı başvuru şartları nelerdir diye incelemesi, ardından başvurularını yapmaları gerekir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?
Araç değer kaybı başvurusu nereye yapılır sorusunun yanı sıra nasıl yapılacak olduğu da merak edilen bir konudur. Kazalar ardından kazada mağdur olan taraf eğer suçsuzsa başvurularını yapabilir. Bu süreçlerde araç değer kaybı başvurusu sigorta ya da kasko şirketlerine yapılabilir. Fakat genel olarak bakılacağı zaman araçlarda ciddi oranlarda hasarlar meydana gelebileceği için sigorta şirketleri bu ödemeleri ödemeye pek yanaşmaz.
Araç değer kaybı başvurusu yapmak isteyen kişiler savcılıklar üzerinden dava açabilirler. Tabi ki dava açmak için kazada suçlu kişi olmamak gerekir. Eğer kazada suçlu kişi değilse kazaya sebebiyet veren kişiler için davalar açılabilir. Dava açılırken kişilerin suçlu olan araç sahibine dava açması gerekir.
Eğer kazaya karışan suçlu olan aracın sahibi, kaskosu, ruhsatı gibi etkenleri farklı kişiler üzerine kayıtlıysa bu süreçlerde aracın ruhsat sahibine dava açılması gerekir. Böylece kişiler açtıkları davalar ardından ödemelerini talep edebilecekleri gibi, bu başvuruların olumlu sonuçlanması da daha kolay bir hal alabilecektir.
Değer Kaybı Başvuruları Nasıl Yapılır?
Değer kaybı başvuruları nasıl yapılır diye merak eden kişilerin ilk olarak başvuru yapmadan önce başvuru için gerekli olan tüm evrakları hazırlaması gerekir. Evrak hazırlanmasının ardından başvurular rahat bir şekilde sağlanabilir. Başvuru sırasında istenen evraklar;
- Araçlarda meydana gelen hasarların gözüktüğü net ve tamamen belirgin çekilen fotoğraflar
- Kaza anına tanık olan kişiler varsa isimleri, adresleri ve iletişim bilgileri
- Araçlar kiralandıysa kiralandığı ana dair belgelenmeler yapılırken hasar kayıtlarının ne kadar olduğunun belgelenmesi
- Tanık olacak kişilerin isimlerinin yer aldığı tanık listesi
- Kaza anında çekilen net görseller
- Sigorta poliçesi
Araç değer kaybı başvuruları yaparken bireylerin ilk olarak yukarıda yer alan tüm belgeleri sırası ile hazırlamaları gerekir. Bu belgelerin hazırlanması ardından dava açmak daha mantıklı olacaktır. Çünkü bireyler her ne kadar sigorta ya da kasko üzerinden daha kolay başvuru oluyor diye başvuru yapsalar bile pek olumlu sonuçlanmaz.
Başvuruların daha hızlı olumlu sonuçlanmasını isteyen kişiler kaza ardından en fazla iki yıllık süreç geçmeden ve zaman aşımına uğramadan araçların ruhsat sahiplerine karşı dava açabilirler. Davalar ardından araçlarda oluşan hasar kayıplarının alınması daha hızlı ve kolay olarak meydana gelir. Bu yüzden tercih edilir.