Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Ölümlü kazada değer kaybı olur mu sorusu da ciddi kaza geçirerek hasarlarını gidermek isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Yaşanan kazalar ölümlü, yaralanmaları ya da maddi hasarlı şekilde olabiliyor. Durum her ne olur ise olsun insanlar eğer değer kaybı için gerekli şartları sağlıyorlar ise değer kaybı alabiliyorlar. Eğer kazada bir ölüm meydana gelmiş ise yine hatalı olan tarafın trafik sigortası devreye giriyor. Böylelikle de diğer tarafta meydana gelen maddi hasar gerekli şartlar sağlanıyor ise gideriliyor.

İnsanlar yaşadıkları kazaların ardından ölüm olsa dahi yine de değer kaybı alabiliyorlar. Eğer kişiler yapılan kazalarda %100 kusurlu değiller ise alacakları miktarlarda değişiklik olsa bile yine de değer kaybı alabiliyorlar. Böylelikle de yaptıkları kazalarının ardından yaşadıkları zararı giderebiliyor ya da azaltabiliyorlar. Bu nedenle de insanların yaptıkları kazaların ardından gerekli olan tüm detayları araştırarak değer kaybı için başvurularını yapmaları gerekiyor.

Ölümlü Kazada Değer Kaybı Olur mu?

Ölümlü Kazada Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Ölümlü kazada değer kaybı almak isteyen kişiler bunu nasıl yapacaklarını merak ediyorlar. Kaza her nasıl olur ise olsun o esnada kazaya dair anlık tutanağın tutulması gerekiyor. Eğer kazanın hemen ardından gerekli evraklar hazırlanmış ise insanlar sorunsuz bir biçimde değer kaybı alabiliyorlar. Bunun için de insanların değer kaybı almak adına gerekli şartları sağlamaları gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanıyor;

  1. Kazada %100 kusurlu olunmaması
  2. Kazanın iki araç tarafından da gerçekleştirilmiş olması
  3. Araçların onarılmayacak hale gelmemesi
  4. Kaza esnasında bir hasar olması ve onarılması
  5. Araçların 10 yaşından küçük olması
  6. Araçların km olarak 163.000 km’yi geçmemesi
  7. Önceden yaşanan bir trafik kazası sonucunda araçtaki parçalarının değişmemesi

Belirtilmiş olan şartlar eğer sağlanıyor ise ölümlü kazada araç değer kaybı almak isteyen kişilerin bu kez de gerekli olan evrakları hazırlamaları gerekiyor. Söz konusu olan evraklar ise şu şekilde sıralanıyor;

  1. Aracın ekspertiz raporu
  2. Meydana gelen hasarın tespit tutanağı
  3. Hasarı tamamen gösteren ve her açıdan çekilen kaza fotoğrafları
  4. Aracın ruhsatı
  5. Kazanın gerçekleştiği ana dair tutulan kaza tutanağı

Eğer bu belgeler de eksiksiz bir biçimde hazırlanır ise insanlar sorunsuz şekilde değer kaybı alma imkanını elde ediyorlar. Böylelikle de yaşadıkları kazaların ardından meydana gelen maddi kayıplarını giderme ya da azaltma imkanına sahip oluyorlar.

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

İnsanlar değer kaybı almak istedikleri zaman değer kaybı hesaplama nasıl yapılıyor sorusunun yanıtını da araştırılıyor. Yapılan kazaların ardından değer kaybı alınması gereken durumlar çeşitli kriterlere göre hesaplanıyor. Bu nedenle de değer kaybı hesaplamak konusunda herhangi bir formül bulunmuyor. Ancak değer kaybı hesaplamak adına çeşitli kriterler dikkate alınıyor. Bu kriterlerin dikkate alınması ile birlikte hesaplamalar çok daha doğru biçimde yapılıyor. Söz konusu olan kriterler ise genel anlamda şu şekilde sıralanıyor;

  1. Yaşanan kazası esnasında aracın sahip olduğu hız ve kilometre
  2. Araçların marka ve modelleri
  3. Aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı
  4. Aracın hasar geçmişi ve niteliği
  5. Değer kaybı yaşayan aracın hangi tarihte üretildiği
  6. Aracın değişen parçaları ve boya

Değer Kaybı Ödemeleri İçin Başvurular Nereye Yapılır?

Değer kaybı ödemesi alma düşüncesinde olan tüm bireylerin gerekli olarak başvurularını yapması gerekir. Kaza ardından her araçta az miktarda da olsa değer kaybı oluşur. Her ne kadar onarım süreçleri orijinal olan parçalar ve kusursuz işçilik ile yapılmış olsa bile bir kere kazalı olduğu araçlar tramer kayıtlarında yer alacaktır. Bu yüzden de değer kaybı meydana gelir.

Bireyler bu ödemeleri kazada kusurlu olan sürücünün sigorta firmasından alır. Fakat bazı kişiler her ne kadar sigorta zorunlu olsa bile araçlarına sigorta yaptırmadan trafikte yer alabilir. Böyle anlarda sigorta firmaları olmadığı için başvurular yapılamaz

Sigorta olmayan araçlarda ödemeler kazada kusurlu olan kişiler tarafından yapılması gerekir. Fakat bazı kişiler her ne kadar ödemeleri anlık olarak yapıyor olsalar bile bazıları ödeme yapmayabilir ya da sürekli olarak erteleme adımlarını tercih edebilir. Böyle anlarda bireyler ödeme alabilmek için değer kaybı davası açması gerekir.

Gerekli şartları yerine getiren bireyler bir de evrakları hazırladıkları zamanlarda rahat bir şekilde başvuru yaparak ödemelerini de dava sonuçlarına göre alabilirler.

Değer Kaybı Almak İçin Başvuru Süresi

Değer kaybı başvurusu süresi belirlenen detaylara göre en fazla iki yıldır. Eğer kaza meydana gelmesinin hemen ardından başvurular iki yıllık zaman diliminde olmazsa bu sefer de zaman aşımına uğrama gibi durumlar gözlenebilir. Başvurular yapılamayacak konuma gelir.

Kimse böyle süreçler ile karşılamak istemiyorsa da kendileri için belirlenen sürelerde başvurularını yapması da gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir