
Kasko değer kaybı öder mi sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İnsanlar değer kaybı almak istedikleri zaman bunu nereden ve nasıl alacaklarını da araştırılıyorlar. Yapılan kazaların sonrasında insanlar meydana gelen hasarlarını karşılamak için değer kaybı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Bu hasarlarını karşılamak adına değer kaybı başvurusu yapmak isteyen kişiler gerekli detayları araştırmaya devam ediyor. Kasko konusu incelenecek olduğu zaman, insanlar direk olarak değer kaybını kaskodan alamıyorlar. Bu ücret kaskodan alınmıyor. Bunun yerine asıl olarak karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk poliçesinden teminat miktarı olacak kadar alınıyor.
Eğer değer kaybı teminat miktarını aşıyor ise insanlar böyle bir durumda aşan değer kaybı talepleri için kaskoya gidebiliyorlar. Aşım miktarı bu tür durumlarda kaskodan alınabiliyor. İnsanlar değer kaybı için başvuru yapmak istedikleri zaman bunun nasıl yapılacağı, şartları ve hesaplamaları gibi detayları da araştırılıyorlar. Yapılan kazaların ardından insanların başvurularını da en az 2 yıl içerisinde yapmaları gerekiyor. Eğer bu süre zarfı içerisinde başvurularını gerçekleştirmezler ise sonrasında değer kaybı için başvuru yapamıyorlar.

Değer Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Değer kaybı için başvuru yapmak isteyen pek çok kişi değer kaybı başvuru evrakları nelerdir sorusunun yanıtını merak ediyor. Yaşadıkları kazaların ardından meydana gelen hasarlarının giderilmesi için değer kaybı başvurusu yapmak isteyen kişilerin bunun için belirli evrakları hazırlamaları gerekiyor. Eğer değer kaybı başvurusu için gerekli şartların sağlanması ardından evraklar da eksiksiz biçimde tamamlanır ise başvuru sonuçları olumlu olacaktır. Bunun için hazırlanması gereken evraklar ise şu şekilde sıralanıyor;
- Hasar tespit tutanağı
- Hasarı tamamen gösteren ve her alandan çekilen kaza fotoğrafları
- Araç ekspertiz raporu
- Araç ruhsatı
- Kazanın gerçekleştiği ana dair tutulan kaza tutanağı
Bahsi geçen bu evraklar hazırlandığı zaman insanlar sorunsuz bir biçimde değer kaybı için başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Değer kaybı başvurusu yapmak isteyen kişilerin tüm bu belgeleri eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gerekiyor. Eğer değer kaybı için gerekli olan şartlar da eksiksiz şekilde sağlanıyor ise insanlara başvurularında genel anlamda olumlu geri dönüşümler yapılıyor.
Değer Kaybı Başvuru Şartları Nelerdir?
Meydana gelen hasarı gidermek adına değer kaybı almak isteyen kişiler değer kaybı başvuru şartları nelerdir, sorusunun yanıtını merak ediyorlar. İnsanlar değer kaybı başvurularından olumlu sonuç almak istedikleri zaman gerekli olan başvuru şartlarının da eksiksiz bir biçimde sağlanması gerekiyor. Bu şartlar ise genel anlamda şu şekilde sıralanıyor;
- Aracın onarılmayacak hale gelmemesi
- Kazada %100 kusurlu olunmaması
- Aracın 10 yaşından küçük olması
- Önceden yaşanan bir trafik kazası sonucunda aracın parçalarının değiştirilmemesi
- Kazanın iki araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
- Kaza esnasında bir hasar olması ve onarılması
- Aracın km olarak 163.000 km’yi geçmemesi
Değer kaybı başvuru şartları eksiksiz ise insanlar 2 yıl içerisinde gerekli evraklarını hazırlayarak başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Böylelikle de yaptıkları kazaların ardından meydana gelen hasarın karşılanmasını sağlıyorlar. Yaşanan kazanın ardından araçların kazadan önceki ile sonrasındaki satış fiyatı arasındaki fark karşılanıyor. Böylelikle de insanlar sorunsuz biçimde meydana gelen hasarlarını giderebiliyorlar.
Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Değer kaybı hesaplaması yapmak isteyen kişiler bunun için genel anlamda tek bir formül araştırması içerisine giriyorlar. Ancak değer kaybının hesaplanması adına tek bir formül bulunmuyor. Bu hesaplamaların en doğru ve en net biçimde yapılabilmesi adına insanların belirli kriterleri de dikkate almaları gerekiyor. Bu kriterlerin dikkate alınması ile birlikte insanlar en net biçimde değer kaybı hesaplamalarını yapabiliyorlar. Değer kaybı hesaplamasının yapılması için dikkate alınması gereken kriterler ise şu şekilde sıralanıyor;
- Aracın değişen parçaları ve boya
- Aracın hangi tarihte trafiğe çıktığı
- Aracın hasar geçmişi ve niteliği
- Trafik kazası anında aracın sahip olduğu kilometre ve hız
- Araçların marka ve modelleri
- Değer kaybı yaşayan aracın üretildiği tarih
İnsanlar kaza sonrası değer kaybı hesaplaması yapmak istedikleri zaman bu kriterleri dikkate almaları gerekiyor. Belirtilen kriterlerin dikkate alınması ile birlikte hesaplamalar en net biçimde yapılıyor. Böylelikle de insanlar ne kadar hasarlarının olduğunu anlayabiliyorlar.